%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AE Всемирното Православие - НАЙ-МАЛКО ОСЕМ ЕПИСКОПИ ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ В КРИТ СА ОТКАЗАЛИ ДА ПОДПИШАТ ДОКУМЕНТА „ОТНОШЕНИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА С ОСТАНАЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ”, ТВЪРДИ ГРЪЦКА МЕДИЯ (ОБНОВЕНО)Най-малко осем епископи не са подписали документа „Отношенията на Православната църквa с останалия православен свят”, съобщава гръцкият сайт Pneumatos koinwnia. Ще припомним, че срещу цитирания документ се обяви една значителна част от православната църковна и академична общност, който, според коментара на медии и богослови, е останал в голямата си част непроменен. 

Поради тази причина документът, според цитираната медия, не е бил подписан от Лимасолски митрополит Атанасий (Кипърска православна църква) и Навпадски митополит Йеротей (Влахос) (Еладска православна църква).

Документа са отказали да подпишат също:

Василий (Караянис), митополит на Констанция и Фамагуста ( Кипърска православна църква);

Неофит ( Масурас) ,  митрополит Морфски и на Соли ( Кипърска православна църква);

Николай, епископ на Аматунда (Кипърска православна църква);

Епиваний, епископ на Ледра (Кипърска православна църква);

Порфирий, епископ на Неапол (Кипърска православна църква);

Ириней, епископ Бачки (Сръбска православна църква);

Според Гръцката медия, на Събора е бил създаден изкуствен консенсус, който само привидно е позволявал да се проведе дискусия, но не и да се извършат поправки по документите – както е видно от окончателните им варианти. Това, подчертава изданието, беше и причината, поради която четири поместни църкви не пожелаха да присъстват на о. Крит.

В същото време, познаващи ситуацията около Събора се усъмняват в достоверността на публикуваната информация, тъй като имената на посочените епископи са поставени под споменатия документ.