48207 Всемирното Православие - НАВПАКТСКИ МИТОПОЛИТ ЙЕРОТЕЙ: "ЗАЩО ОТКАЗАХ ДА ПОДПИША ДОКУМЕНТА”ОТНОШЕНИЕТО НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА С ОСТАНАЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ” Тази седмица Навпактският митрополит Йеротей (Еладска православна църква) излезе със специално заявление, в което твърди следното:

С „богословски аргументи” (виж тук и тук) не е подписал текста „Отношението на православната църква с останалия християнски свят”, а документите „Мисията на Православната църква в съвременния свят” и „Тайнството на брака и препятствията към него” са били подписани от него с уговорки.  

1. Владиката съобщава, че според него, на Критския събор практически са били отхвърлени всички поправки, предложени от делегацията на Еладската православна църква.

 

2. Документът „Отношението на православната църква с останалия християнски свят” от самото начало е предизвиквал безпокойство у митрополит Йеротей, но той до последно се е надявал, че ще бъде променен по поправките, предлагани от Еладската православна църква и от другите Поместни църкви.  

На Събора последен критерий за истината е бил Пергамнски митрополит Йоан (Зизюлас) - „той отхвърляше поправките, изменяше ги или ги приемаше”.  

В резултат на това, по мнението на Йеротей (Влахос), се е „получил незрял текст”, в който до последния момент (даже в преводите на руски, френски и английски език) са се внасяли изменения.

Владиката уверява, че текстът „Отношението на православната църква с останалия християнски свят” е трябвало въобще да бъде снет от обсъждане. Самият той не е подписвал документа, тъй като той е в противоречие с учението на Светите отци.

3. Митрополит Йеротей разказва за това, как на Събора е била отхвърлена поправката на Еладската православна църква на документа „Отношението на православната църква с останалия християнски свят”: в шести параграф е било предложено да се смени формулировката „християнски църкви и конфесии” с „християнски конфесии и общини”.

В петък, когато се е обсъждал документът „Отношението на православната църква с останалия християнски свят”, дискусията е стигнала до задънена улица. Румънската църква е оттеглила своята поправка към шести параграф „конфесии и инославни общини”, така е останал избор между два варианта „инославни църкви” на Кипърската църква и „християнски конфесии и общини” на Еладската църква.

През деня на спешно заседание, делегацията на Еладската православна църква е взела решение до край да отстоява позицията на Светия синод и са били предложени редица алтернативни варианти: “Православната църква знае за съществуването на инославни”, или „други християни” или „неправославни християни”.  

Тъй като всички варианти са били отхвърлени, Вселенският патриарх на вечерното заседание публичо е предложил да се проведе среща между Пергамския и Навпактския митрополит, за да се стигне до решение.

Пергамският митрополит Йоан е посрещнал инициативата хладно, а митрополит Йеротей е заявил, че „всичко това не е личен проблем, а въпрос на цялата делегация на Еладската църква”.

Тогава Вселенският патриарх е казал на Атинския архиепископ, че непременно трябва да се стигне до някакво решение.

В събота е било проведено заседание на Еладската църква, на което е било взето решение да се предложи вариантът „Православната църква признава историческите наименования на други, ненамиращи се в общение с нея инославни християнски църкви и конфесии”.

След това Навпактският митрополит е заявил, че няма да подпише текст с такава формулировка.

4. Митрополит Йеротей съобщава, че на Събора свещеноначалието на Еладската църква е било подложено на остра критика заради своята последователна позиция. Психологическият натиск е станал причина за изработването на крайната поправка, която е била утвърдена.

 „Лично аз бях подложен на сериозен натиск и оскърбително отношение от страна на йерарсите. По моя информация, натиск е оказан и върху другите членове на делегацията на Еладската църква” – съобщава Навпактският митрополит.

Той отбелязва, че в окончателния вариант на текста сред подписалите се посочва неговото име. Най-вероятно подписите на делегацията са вписвани автоматически, щом се е подписал Предстоятелят на съответната църква.