sevasmiwtatos Всемирното Православие - ГОРТИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙЕРЕМИЯ: КЪДЕ И КОГА СВЕТИТЕ ОТЦИ СА НАРИЧАЛИ ЕРЕСИТЕ И РАЗКОЛИТЕ "ЦЪРКВА"?„Как може, светият и велик събор на Крит да нарече инославните еретически общини Църкви – попита Гортинският митрополит Йеремия – те казаха, написаха и подписаха термина инославни християнски Църкви. Какво следва оттук нататък: и еретиците станаха „Църква“? Тогава за каква ЕДНА Църква говорим в Символа на вярата.“

Митрополит Йеремия напомни, че делегацията на Еладската Църква на събора е нарушила своето обещание да отстоява единогласно приетата позиция от Св. Синод и предложената поправка „християнски изповедания и общини“.

„Най-страшното – по мнението на митрополита – се заключава в това, че наричайки инославните Църква, те придадоха на това наименование тежест, като представиха нещата така, сякаш тази позиция има историческо обоснование... Какво значи „историческо наименование“? Кога и къде светите Отци са наричали ересите и разколите „Църкви“? Никъде и никога?“

Владиката нарече най-печален факта на подписването на това „погрешно от догматична и еклизиологична гледна точка предложение“.

Митрополит Йеремия благодари на Навпактския митрополит Йеротей и другите архиереи, които отказаха да подпишат текста „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“. Той сравни тяхната позиция с поведението на св. Марк Ефески – единственият, отказал да подпише унията с папистите на Фераро-Флорентинския събор.

Митрополит Йеремия заяви, че като епископ се присъединява към тези, които са се отказали да подпишат „погрешния от догматическа гледна точка“ документ.

„Ние, Гортинската и Мегалуполската епархия, поддържаме тези епископи, тъй като не признаваме ересите и разколите за „църкви“.

 

Към първоизточника - http://www.predanie.bg/