251458.p Всемирното Православие - КАЛАВРИТСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ: „В КРИТ БЕШЕ ИЗВЪРШЕНО ПРЕДАТЕЛСТВО СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО“За 22 ноември е насрочено заседание на Св. Синод на Еладската православна църква, на което ще бъде определено отношението му към резултатите от Критския събор.

С твърде остра критика по отношение на приетите в Крит документи се изказа Калавритският митрополит Амвросий.

Той характеризира събранието в Крит като «мним Свят и Велик Събор» и обвини Константинополския патриарх Вартоломей в това, че е «нанесъл вреда на светото Православие и е отворил широко вратата за икуменизма».

По думите на владиката, в Крит е било «извършено предателство срещу православната вяра». То е свързано с признаване на съществуването на други християнски «Църкви» освен «Едната, Свята и Апостолска» Православна Църква. «До вчера ги наричахме «християнски изповедания, а сега те получиха наименованието ЦЪРКВИ», - с възмущение констатира митрополит Амвросий, - «По такъв начин в Крит надделя заблуждениетоДнес признахме на другите конфесии правото на «историческо название» «Църква», а някое от следващите поколения ще ги признае вече за равноправни Църкви».

Владиката изрази мнение, че в наше време икуменизмът прави вече «не плахи стъпки, а скокове». Той подчерта, че ако пълнотата на Църквата не отхвърли приетите в Крит погрешни документи, в бъдеще ръцете на патриарх Вартоломей ще бъдат развързани и той ще действа «безконтролно».

Завършвайки посланието си, Калавритският митрополит призова всички към «консолидация в борбата за православната вяра».