България-новинарски блог-теология

Идеологията, която се крие зад икуменизма, е идеология, отнасяща се към вече добре известни ереси: "Църквата Христова не съществува, никой не знае истината, Църквата започва да се строи едва сега..." (Иеромонах Серафим (Роуз). 

Разликата между небесното царство и земното царство е неизмеримо голяма. Едното е небе, другото – земя, едното е безсмъртен дух, а другото – тленна плът. Единство между тях не може да има, защото по естество те са в противоположна зависимост.

Хората, които водят духовен живот, не воюват, а обичат. Тяхното оръжие е любовта Христова.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

И от своя предишен опит, и заради това, което неведнъж ми се е случвало да чувам от духовните си чеда, трябва да кажа, че празникът Сретение Господне е един от онези празници, през които преминаваме някак си мимоходом, вниманието ни се хлъзга по повърхността, без да се замисляме и вникваме в дълбочината на това, което се случва на този велик ден.

Няма място по българската земя, където да не се е проливала мъченическа кръв още от римско време и след това в смутните времена на диви нашествия и робство. Мъченичеството, в невероятно големи размери, превръща земята ни в свещена.

 

Бог-Господ, Великата и Сияйна Светлина, дойде днес при Йоан. Тази светлина е Спасителят на света. Нека го приемем с радост, въздавайки хвала и веселейки се духом! Днес Той дойде на Йордан, желаейки да потопи нашите грехове и нашите врази, да ни измие и очисти чрез кръщението, защото Той пое върху Себе Си нашите грехове, така че бързо потопи и врага на света.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре