България-новинарски блог-теология

hqdefault Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияНяма място по българската земя, където да не се е проливала мъченическа кръв още от римско време и след това в смутните времена на диви нашествия и робство. Мъченичеството, в невероятно големи размери, превръща земята ни в свещена.

images?q=tbn:ANd9GcT7VK8oDXE_h0SaKaxwnmPjrXk7xtKAi3A4cQ&usqp=CAU Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЧесто ние разгласяме не само добродетелите, които притежаваме, но и онези, които не сме придобили, и врагът тозчас открадва от нас и малкото, което имаме. Светските пък користолюбци, когато получат много, искат още повече, и не смятат за нищо това, което вече притежават, стремейки се към нови придобивки и полагайки всички усилия никой да не разбере колко вече са натрупали.

p1b7g8s5hr1ppk1i5j1knb1cf33t58 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияБог чува тези, които Го любят и търсят от цялото си сърце, и се отнася благослосклонно към всичките им прошения. Молитвите пък на тези, които не пристъпват към Него от цялото си сърце, но с раздвоение, и каквото и да правят, излагат на показ, търсейки човешка слава и похвали – не чува, но се гневи на тях; понеже техните дела са показни.

valentina drumeva

Скъпи читатели,

На днешния ден нека се помолим горещо за вечното спасение на схимон. Възкресия (Валентина Друмева), която беше и си остава за нас, нейните духовни чеда, въплъщение на Христовата вяра и пример за истинно монашеско служение и национален будител!

Бог да я прости и да я дари с живот вечен!

 

ИЗ ИСТОРИЯ НА НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ при Девическия манастир „Св. Въведение Богородично” в гр. Калофер.

АТЕИСТИЧНАТА НОЩ

Атеистичната нощ беше дълга, почти половин век. В това тъжно време се правеха често отчаяни, но винаги със силен натиск, опити да се изтрие религиозното съзнание в душите на хората и да се замени с вяра в нищото. Не можеше да се спори и доказва истината, понеже безбожието се налагаше от самата атеистична държавна власт.

04.30_sv_ap_Jakov_Z Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияСведение за автора

Писателят нарича себе си Иаков, раб на Бога и на Господа Иисуса Христа (Иак.1:1). От евангелския разказ са известни трима души с името Иаков:

1) Иаков, син на Зеведей, един от дванадесетте апостоли и брат на свети Йоан Богослов;

2) Иаков, син на Алфей - брат на свети апостол и евангелист Матей, също един от дванадесетте;

1024px-Nativity_Church15 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияДнес светлия христиански празник Рождество Христово отбелязват поместните православни църкви, служещи по Юлианския календар, а именно Йерусалимската, Руската, Сръбската, Полската, Грузинската, Македонската и монашеската република Света Гора Атон. Запис на богослужението в Йерусалим можете да гледате тук.
Честит празник на православните християни, честващи на този ден!

Bogojavlenie Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПървоначално водата се е освещавала за извършване на тайнството Кръщение. Чинът на освещаване на празника Богоявление се основава именно върху кръщелния водосвет. Възниква през V–VI век в християнския Изток.

„Днес с водите се освещава естеството“ – пее Църквата на Великия водосвет, и по този начин утвърждава есхатологическия характер на празника. Да, в празника Богоявление ние встъпваме в живота в бъдещия век, в който е преобразено цялото творение, всички стихии. 

images?q=tbn:ANd9GcT0PphAZEZh3s6n1nZlDzhwHqSro-3tasxLnA&usqp=CAU Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияБогоявленска светена вода могат и трябва да ползват всички тежко болни християни, например преди и след тежка операция, при сърдечен или мозъчен удар (инсулт); също бременни жени, на които предстои скоро да родят; родилки и млади майки, които кърмят. Особено целително действие Богоявленската вода има върху епилептици и душевно болни - тя действа обгарящо на бесовете.

sv vasilij veliki

Приклонете слух към мен, възлюбени; ще ви разкажа прекрасна повест. Защото прекрасно е да се скриват тайните на царете; а да се разгласят Божийте тайни, е добро (Тов. 12:7). Доколкото Господ чрез верните Си раби укрепва немощните, от които пръв съм аз, то и в мен има желание да се докосна до това, което би помогнало за излекуване на бедната ми душа. Искам да изтъка сега платно от прекрасната вълна на словесна овца. Желая да изтъка препъстър хитон от руното на прежелани духовни уста. Защото видях някога овен, който имаше прекрасна вълна и словесните му рога говореха божествено. И като се приближих до него с голяма борба на духа, малко по малко снемах от него тънки нишки. Но ме обзе някакъв непоносим страх, че без да съм мъдър, се осмелих на подобно дело.

ib3136 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЧества се на 1/14 януари заедно със св. Василий Велики

Сведения за празника

Обрезание Господне – това е Старозаветното кръщение. На осмия ден от рождението Си Спасителят Иисус Христос е занесен в храма, за да бъде посветен на Бога, като Му се е дало името Иисус. Обрязан бил по еврейски обичай, за да се изпълни законът – събитие, което показва, че Той действително бил в тяло човешко, а не призрачно, както лъжливо учили евреите от I век. Наречен е Христос - Спасител.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, издателство Тавор.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Who's Online

В момента има 229658  гости и 36  потребителя и в сайта

Нагоре