България-новинарски блог-теология

250px-Sv_Sedmo%C4%8Dislenici_with_Jovan_Kukuzel_in_Ardenica Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПосвещавайки силите си на славянската просвета (несъмнено схващайки я като изпълнение на религиозен християнски дълг), Кирил и Методий винаги са били обкръжени от учители – свои близки сътрудници. До нас са достигнали имената на малцина, но от изворите се вижда, че учениците са взели участие още в първите стъпки при създаването на славянската писменост и продължават делото на първоучителите след тяхната смърт.

12780501_0:253:1009:887_1920x0_80_0_0_92788f6e9d2a312afef4af21e8f7bcfa Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияСвета праведна А́нна (на иврит חַנָּה‏‎ милост, благодат, на гръцкиΑγία Άννα) – майката на св. Богородица, бабата на Господ Иисус Христос, жената на праведния Йоаким, родила дъщеря – Мария, „заради която ще бъдат благословени всички земни родове“.

182842.p.jpg?0 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияНашият Господ, като добър градинар, реди Църквата си, за да получи по-добър плод. Така, като ни предпазва от зло, Той непрестанно ни внушава да правим добри дела, докато е време, и докато самото добро, по Божия милост, е в наша власт.

b120e037ee9ce9ff9e882bd6c7294863 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМонасите и монахините не се вкочанясват след смъртта. Както е гъвкаво тялото на човек, когато спи, тъй е и тялото на монаха след смъртта. То не се вкочанясва както светският човек, чието тяло става като дървено. Колкото и часове, колкото и дни да изминат преди погребението – монахът сякаш спи.

9k= Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияО, ако знаехме какво е Божието дълготърпение! Сто години били нужни, за да бъде направен Ноевият ковчег (вж. Бит. 5:32 и нататък). Нима не можеше Бог да направи един ковчег за по-малко време? Но Бог оставил Ной да се мъчи сто години, за да разберат и останалите и да се покаят.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре