България-новинарски блог-теология

Слезлият е Същият, Който се и възкачи по-горе

от всички небеса, за да изпълни всичко (Еф. 4.10).

images?q=tbn:ANd9GcRKpPazLr5dm3sUbFyMwl16NDehIr5wJ6IHAhjK2XCpIXLAvRcj Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Приведените думи, възлюбени братя и сестри, съм ги взел от посланието на св. апостол Павел до жителите на езическия град Ефес, обърнати в християнската вяра. Той говори, че Христос Бог,слязъл по плът на земята заради нашето спасение, след като извършил Своето велико дело, отново се възкачил на небето, или по-високо от всички небеса, но се възкачил вече като Бог в плът, или Бог и едновременно с това Човек в две естества, но в едно Лице - неделимо, неразделно, неслитноАпостолът показва и причината, поради която Господ не е останал на земята, а е възлязъл на небесата.

d6af6840944503e13f15ad07c1f997c6 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияВ науката отдавна престанаха споровете, които някога се водеха доста горещо около етничната основа на Кирило-Методиевия език. Днес е напълно ясно установено, че основата на този език образува българският солунски диалект от втората половина на IX в. Доказателствата се откриват в редица фонетични особености на Кирило-Методиевия език, които са присъщи само на българския език. От значение са и някои доказателства из областта на лексиката и на синтаксиса.

p1akig2up75jq1ocj1a7e14ojg1u8 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Песен 1

         Ирмос: На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с неизмокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото Се прослави.

         Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

         Елате, всички народи, и Христа, Който Се възнесе със слава върху раменете херувимски и ни постави заедно със Себе Си отдясно на Отца, нека да възпеем с победна песен, защото Се прослави.

         Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

i_002 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМолитвата „Господи Иисусе Христе, помилуй ме!“ ще ти даде всичко, молитвата съдържа в себе си всичко, тя заключава всичко в себе си: молба, утешение, вяра, изповядване, богословие…

Молитвата трябва да се извършва без прекъсване.

Малко по малко молитвата ще ти донесе мир, сладост, радост, сълзи. Мирът и сладостта ще умножат молитвата, а след това молитвата ще ти донесе още повече мир и сладост, и т.н.

car_david_400_70115393519 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПс. 67:1. Началнику на хора. псалом Давидов. Песен.

В този псалом пророкът изобразява пришествието Господне, победата над мислените врагове и края на духовния плен; а също учи, че Господ е Този, Който в древност е извел синовете израилеви от Египет. В допълнение на това на приелите проповедта обещава дара на Светия Дух, добавя утеха и обещание към апостолите за избавяне от всяка скръб, постигнала ги заради проповедта, и дори обещава обръщането на мнозина от преогорчавалите ги и потъналите в морето на удоволствията.

km Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

С разгрома на Кирило-Методиевото дело в Моравия и Панония и със създаването на ново огнище на славянската просвета в България, започва многовековната история на почитта към Първоучителите по нашите земи. Личностите и делото на Солунските братя стават постоянна тема в българското изкуство. Създават се произведения, чиято художествена стойност не помръква от времето; със слово, с четка и бои и с песенни славословия те се величаят като апостоли на славянството.

elr3siOuhhhh4zamTqu_44391 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияБог, Който „произведе от една кръв целия човешки род да обитава по цялото земно лице, като назначи предопределени времена и граници на тяхното обитаване" (Деян. 17:26), не преставаше през вековете да се грижи за всички народи, а свидетелствуваше за Себе Си с благодеяния, като им пращаше от небето дъждове и плодоносни времена и изпълваше сърцата им с храна и веселост (Деян. 14:17). И всичко това Той правеше от любов към тях, за да търсят Господа, та не биха ли Го някак усетили и намерили, макар Той и да не е далеч от всекиго измежду нас, защото ние чрез Него живеем и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:27-28). В благостта Си Той промисли и за българския народ.

soshestvie-vo-ad Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология„Тоя ден е Господ сътворил:

да се зарадваме и да се развеселим в него“

(Пс.117:24).

   Христос воскресе!

   Радостен е този ден, защото Господ го е сътворил. Този празник е величествен, защото е празник на празниците! Тази победа е велика, понеже е победа над греха, проклятието и смъртта.

   „Да се веселят небесата, да тържествува земята, и да кажат между народите: Господ царува (1 Парал.16:31). Господ царува, защото е Всесилен! Господ царува, защото е непобедим! Господ царува, защото е многомилостив! Господ царува, защото възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък(1 Кор. 15:20).

93961212_3333824086651355_4309830283730878464_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=sJRQ8uBCthQAX9pD2eQ&_nc_ht=scontent-fra3-1 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияНикога у човека не е имало по-малко от Бога, скъпи братя, отколкото днес; никога човек не е бил толкова безбожен, както днес. Днес дяволът се е въплътил в човека, за да развъплъти Богочовека. Днес всичкото зло се е вселило в тялото на човека, за да изгони Бога оттам.

i400 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияНа Велики четвъртък се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството св. Евхаристия (Причастие)По време на Великия маслосвет всички записали имената си в храма се помазват с елей за здраве и прошка на забравените грехове. От този осветен елей се помазват християните през цялата година всяка неделя и на празник.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре