България-новинарски блог-теология

017131 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМъченическият подвиг на Зографските монаси и миряни, загинали на 10 октомври преди 741 години, е особено важен от гледна точка на духовното състояние на съвременните православни християни. Много от тях са изкушавани от различни интерпретации на вярата, водещи до размиване на спасителните догмати и устои на Православната Църква, а като резултат – за тях остава опасността от погиване на безсмъртната им душа.

   scale_1200 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология… Ако ние прекословим, дразним с непокорството си началниците си, значи грешим против петата заповед. Господи, прости на нас, нежелаещите никому и в нищо да се подчиним по безмерната си гордост, своеволие и опърничавост.

Може би някой от каещите се днес участва в богослужението: пее или чете на клироса.

Troeruchica_Troyan_mon Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЕкипът на сайта Всемирното православие призовава всички вярващи в дните до провеждането на изборите за президент и членове на Парламента на РБългария, всеки ден да четат акатист, посветен на чудотворна икона на Пресвета Богородица, намираща се в родината ни (напр. Бачковска, Троянска, Роженска, Осеновица, Врачешка, както и Зографската Акатистна и др.).

(Из Синайския патерик, за помислите)

 609 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияИма изкушения, които ни влекат към грях. Тези изкушения не могат да произлизат от Бога; Той е свят, праведен и всеки грях Му е противен. Всички те произлизат от плътта, от света и от дявола.

14_filotheou Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМанастирътФилотей (гр. «Ιερά Μονή Φιλοθέου»), 12-ти в атонската йерархия, е посветен на Благовещението на Пресвета Богородица.  Разположен е в югоизточната част на Света Гора Атон.
Според преданието „Филотей бил основан през втората половина на Х век от сподвижника и ученика на преподобни Атанасий Атонски, свети монах Филотей. Манастирът бил наречен в негова чест.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре