179813.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, ПРОИЗНЕСЕНО ПРЕЗ БОГОРОДИЧНИЯ ПОСТ

Молитвата и постът са двете непобедими оръжия, дадени от небето на Църквата, за да се бори срещу всички видими и невидими врагове. Трима са онези страшни неприятели, които непрестанно воюват против нас: светът, дяволът и плътта. Светът ни бори със суетата си и с високоумието на живота; дяволът - със скритите напомняния и с лукави помисли; плътта - с наслаждението, със сладострастието и с нечистото желание и похот.

Така, и тримата в съгласие воюват срещу нас с цялото опълчение и всеоръжие на изкушенията; но ние с молитвата и поста се борим благополучно с онези, които воюват срещу нас, и побеждаваме. Плътта умъртвяваме, дявола прогонваме, света потъпкваме; и възлизаме като с две крила – от една страна, с поста, от друга – с молитвата, тъй като целите възвисени, духовни, небесни преодоляваме примките и засадите на изкушенията; затова за молитвата говори божественият Златоуст: „Където има молитва и Евхаристия (причастие), там присъства благодатта на Светия Дух, прогонват се демоните, и всяка съпротивителна сила побягва”, а за поста св. Василий Велики говори: че „с поста и въздържанието се придобива победата против невидимите врагове”, както и за днешния бесноват уверява това и Христос: „Този род не излиза освен с молитва и пост”.

Светата наша Църква, която върши всичко чрез наставлението на Светия Дух, е определила времето на тези четиринадесет дни, за да извършваме пост и молитва ние, християните, тоест да извършваме молебен и въздържание в чест на преславната Приснодева Мария, пресветата Майка на нашия Бог. Кратък е наистина подвигът, но победата много сияйна, и е придобивката на победата благодатна; седи Подвигоположницата, самата Богоневеста Царица, Царицата на небето и земята от дясната страна на Престола на Трислънчевото Божество, и като гледа подвига тук, долу, държи венците, за да увенчае подвижниците. Блажени сме ние, ако се подвизаваме както прилича: който в тези свети дни мъжествено победи световните грижи, дяволските хитрости, и плътското мъдруване чрез молитвата и поста, той нека дерзае усърдно и ще приеме от Богомайката достойна награда. Аз уверявам в това от страна на Пресветата Дева, и затова идвам да докажа днес, колко благодат и помощ приема от пречистата Владичица онзи, който има благоговение към Нея и Я почита с молитва и пост.

КАКВО БЛАГОГОВЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ НИЕ, ХРИСТИЯНИТЕ, КЪМ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Такава благодат дава, толкова помощ принася Пресвета Дева Мария на нас, християните; ние, християните, каква чест, какво благоговение трябва да имаме към Пресвета Мария? Тя е и Божия майка, и майка на християните; като наша майка ние трябва да я почитаме и да я уважаваме, защото това е задължение, естествено потвърдено от божествения закон; и пак като Божия майка трябва още повече да я почитаме и да я уважаваме ние, хората; защото като  Божия майка я почитат и уважават самите райски светии, самите ангели небесни; следователно честта и уважението към Пресветата Дева и като наша майка трябва да са големи, и като към Божия майка трябва да са несравними.

Който не почита и не уважава своята майка, той не е достоен да се нарича човек; който не почита и не уважава  Божията майка, той не е достоен да се нарича християнин. Кой може да се похвали, че е верен раб на Бога, ако той не е верен раб и на Мария? Или, че той е благоговеен към Сина, без да е благоговеен и към Майката? Ах! И ако аз за зла чест изгубя всяко друго благоговение, няма да изгубя никога благоговението си към Дева Мария: във всяко зло – или телесно, или душевно, където и да съм, ще се притека към нея с увереност, че ще получа изцеление на болестите си, утешение в скърбите си, прошка за греховете си. И вътре в самия ад аз се надявам за спасение от Небесната Царица; не се страхувам да не би да се изгубя, когато съм запазен в нейните обятия; само когато изгубя благоговението си към св. Дева Мария, тогава съм една изгубена душа.БЛАГОГОВЕНИЕТО СЕ КРЕПИ ВЪРХУ МОЛИТВАТА И ПОСТА


Върху какво стои благоговението към Девата? Върху молитвата и поста: молитвата, което е молението; и постът, което е въздържанието; две средства, които е определила Църквата, за да почитаме, и най-вече в тези дни Божията Майка. Каква трябва да бъде нашата молитва в молението ни? Не с безчиние, не със смущение, не със студенина, но със страх Божий, със съкрушено сърце, с умилителни сълзи. Какъв трябва да бъде постът ни във въздържанието? Не само пост от ястия, но и пост от грехове; не само въздържание от месо, но и въздържание от плътски страсти. Пресветата Дева заедно с поста иска от нас чисто сърце; заедно с молитвата – сърце съкрушено и какво по-малко може да поиска от християните  Божия майка, и майка на християните? Ах! Ако можехме да проумеем каква благодат и каква помощ имаме от такава свята майка.

Сирачета, които сте изгубили родителите си; странници, които сте изгубили благополучието си; болни, скръбни, грешни, не се грижете; вие имате майка, майката Божия; майка, която ви упътва в странстванията ви, която ви храни в сиромашеството ви, която ви лекува в болестите ви и ви дава утешение в скърбите, освобождение в робството, прощение в греховете; не се грижете; вие имате майка, майката Божия. Моряци, които плавате по морето, призовавайте Девата, за да имате пристанище в бурята. Търговци, които пътувате по суша, призовавайте Девата, за да имате помощница в бедите; земеделци, които обработвате земята, призовавайте Девата, за да имате благословение от плодородие в трудовете си. Млади, които се учите в училищата, призовавайте Девата, за да имате светлина от познание в учението си. Свещеници и миряни, мъже и жени, призовавайте Девата във всичките си нужди – душевни и телесни, за да имате покровителка в тукашния живот, предстоятелка в смъртния час, ходатайка в деня на съда.

 

ИМЕТО ИИСУСОВО И ИМЕТО МАРИИНО НЕКА СА НАПИСАНИ В СЪРЦАТА НИ


Християни, малки и големи, които служите и се покланяте на името Христово, почитайте и уважавайте и името на Дева Мария, майката Иисусова, и наша майка. Иисус и Мария нека са написани вътре в сърцата ви. Иисус и Мария нека не изчезнат от устата ви; Иисус и Мария нека са началото и краят на молитвите ви. Името Иисусово и Мариино нека са първите ви думи сутринта и последните вечерта; с тях затваряйте очите си за сън; с тях влизайте и излизайте от църква; с тях започвайте и свършвайте всяка работа, за да се сподобите в часа, когато ще се разделите с душата, да имате от едната си страна Иисуса, от другата Мария; и заедно с Иисуса и Мария да се прославите в Царството Небесно. Амин.

Из "Похвално слово за Пресвета Богородица" - светител Илия Минятис, изд. Славянобългарски манастир "Св. Вмчк Георги Зограф" - Света Гора, 2013 г.