kiure Всемирното Православие - ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ: ВАТИКАНЪТ КАТО ТЪРГОВСКА МАРКА.  АЛО, АВТОРИТЕ НА „ОТКРАДНАТ ЖИВОТ“ – НЕ НИ ПРОБУТВАЙТЕ КАТОЛИЧЕСКИ КЮРЕТА ЗА „ОТЦИ“!Нека започна с доброто. Макар че отдавна съм изключил телевизията от „менюто си“, сериалът „Откраднат живот“ успява да „открадне“ по три часа от живота ми всяка седмица. Поне първият сезон беше без забележки, ако не броим индийско-венецуелския привкус на заглавието. Е, да – и доста дразнещото продуктово позициониране на цярове и сайтове… И тъкмо когато очаквах продуцентите да сменят десена и да пуснат рекламка за някакъв нов тип слабително, например, те изненадаха публиката с друга реклама. Да кажем – духовна. И то без да предупредят, че в епизода има продуктово позициониране.

Да, става дума за появата на нов персонаж, който говори за пост, за истина, за вяра. С право една от героините го пита: „Абе ти да не си някакъв сектант?“ Следва отговор: „Свещеник съм. Католически свещеник.“ Което звучи неправдоподобно – дори и за бг-сериал по идея на Е. Милошев. Първо – заради визията. Ако героят е католик от западен обряд, той трябва да бъде голобрад, без брада. Ако е католик от източен обряд, тоест униат, по външен вид не би трябвало да се различава с нищо от православните свещеници. Трябваше да бъде облечен с расо…

Второ. Запознанството ни с тв-героя става с неговата реплика, че се е облажил след като е постил сериозно. Какви пости при католиците сънувате, другари сценаристи? Петъчният пост при католиците не е по-различен от „поста“ на вегетарианците. Без месо, но с всички останали блажни продукти от животински произход – яйца, риба, краве масло, сирене, кашкавал… Същото важи и за техния единствен Великденски пост.

Трето. Много по-дразнещ е опитът на екипа на сериала да ни представят един католик като духовен и нравствен авторитет за дамските персонажи от болница „Св. Климент“. Респективно и за зрителската аудитория. На какво основание православни християни трябва да наричат „отче“ един католик? Единствено на основание собственото си невежество, казвам аз. На същото основание, според което българските „журналисти“ наричат Ватикана „Светия престол“, а папата – „Светия отец“. Защо?! Най-меко и най-неточно казано – католиците са от друга конфесия. Най-точно – те са отпаднали от единството на Вселенската църква още през 1054 година, тъй като са изпаднали в ерес.

Друг въпрос е: Защо Милошев и милошовци не вкараха в сериала православен свещеник, като протагонист на търсената морална, духовна позиция /или опозиция/?

Аз се сещам за един възможен отговор – ами защото вече окарикатуриха в очите на тв-аудиторията българското свещенство чрез образа на поп Григор от „Столичани в повече“. Затова сега си „внесоха“ неопетнен морален стожер. Този път – католик. Следващия път – рафиниран гуру…

О, sancta Simplicitas!