2Q== Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ГЕОРГИ ЗАДОНСКИ ЗАТВОРНИК (1789-1836): „ГОСПОД НЕ ИСКА ПОЛОВИНАТА ОТ СЪРЦЕТО НИ, А ИСКА ЦЯЛОТО НИ СЪРЦЕ ЗА СЕБЕ СИ, ЗА ДА ЦАРУВА В НЕГО ВЕЧНО“Ако огледалото бъде обърнато към земята, в него се вижда земята; а ако бъде обърнато към небето, в него се отразява небето. Така е и сърцето. Щом се обърне към светлината на Божиите заповеди, тогава на сърцето му е светло и радостно, а щом потъне в мрак, тогава цялото се покрива от тъмнина, терзае се, измъчва се, тъгува, унива и не вижда светлината на истинската си радост...

 

И едното, и другото обръщане са предоставени тук на вашето самовластно произволение – на света ли, който лежи в зло, искаме да угаждаме и да се съобразяваме с всичките му прелести, или да угаждаме само на Бога и да се съобразяваме с Него според Неговите заповеди, с кротост и смирение на духа, и с претърпяване на скърби чак до края. Но да можем да угаждаме едновременно и на света, и на Бога - това не е възможно и да си го помислим...

О, колко е необходимо по-често да проверяваме самите себе си - какво правим и в какви занимания прекарваме дните си. Господ не иска половината от сърцето ни, а иска цялото ни сърце за Себе Си, за да царува в него вечно... Какво ще кажете сега, каква скръб Ви пречи още да се радвате в Господа? Трябва по-често да се уединявате за молитва, за четене и внимаване в словото Божие – То неизказано ще Ви зарадва и ще развесели цялото Ви сърце.

Казвате, че нямате човек, който да Ви ръководи към вечния живот. Как е възможно да се каже в днешно време това, което казва парализираният в силоамската къпалня? Тогава той действително не е имал човек, който да го потопи в къпалнята, а ние сега се убеждаваме да изповядваме с вяра, че Христос е посред нас, съвършен Бог и съвършен човек, Който ни ръководи със словото на Своите заповеди и ни спасява като Богочовек. Господ Иисус – Вашият, моят и на всички истински слушащи Го наставник, - ето истинския посредник между Бог-Отец и вярващите в Него грешници, Който взема греховете на света, следователно и нашите, и ходатайства за спасението ни: един Свят, един Господ Иисус Христос, за слава на Бога Отца. Амин.

А освен това съществува и земен посредник - свещеник, Божи служител, Ваш и мой духовник, свидетелстващ за изповедта ни пред Господа и чрез Неговата благодат даващ на каещите се прошка и всеопрощение на греховете ни. Не Ви ли е достатъчно, след като при това се удостоявате и с причастие със Светите и Животворящи Христови Тайни, за прошка на греховете и за вечен живот?

Как прекарвате часовете на времето си и с какви занимания ги запълвате? Няма нищо по-ценно от времето! Миналото е невъзвратимо; бъдещето е неизвестно, а настоящето е от полза или не е от полза в зависимост от употребата му – кой в какви занимания го прекарва. Моля Ви, не унивайте. Докато има време, правете добро на душата си чрез Божието слово. Четете, внимавайте в това, което четете, молете се и ден, и нощ се поучавайте в заповедите на нашия Господ Иисус Христос! За вечния живот няма нищо по-нужно и по-необходимо от това занимание.