p1b2ass9i9frh15q0af1moq1fr05-1 Всемирното Православие - СВ. ПОРФИРИЙ КАВСОКАЛИВИТ: „ЦЪРКВАТА Е ЗЕМНИЯТ РАЙ“Чрез благоговението към Бога живееш в рая. Когато познаеш и обикнеш Христа, живееш в рая. Христос е раят. Раят започва от тук. Църквата е земният рай, подобен на небесния. Същият рай, който е на небето, е и тук, на земята. Там всички души са едно, както Света Троица, Която е три Лица, съединени в едно (1).

 

Главна наша грижа тук е да се отдадем на Христа, да се съединим с Църквата. Ако встъпим в Божията любов, стъпваме в Църквата. Ако не встъпим в Църквата, ако не станем едно с тукашната, земната Църква, съществува опасност да изгубим и небесната. А когато казваме небесна, не си мислете, че във вечния живот ще има градини с цветя, планини, потоци и птици. Там ги няма земните красоти; там е нещо различно, нещо много възвишено. Но за да достигнем до това различно нещо, трябва да преминем през земните образи и красоти.

Който живее в Христа, става едно с Него, с Неговата Църква. Изживява една лудост! Този живот е различен от живота на останалите хора. Той е радост, светлина, веселие, възкресение. Това е животът на Църквата, животът на Евангелието, Царството Божие. Царството Божие вътре във вас е (Лук.17:21). Христос идва в нас и ние сме в Него. Това е подобно на едно парче желязо, което се поставя в огъня и също става огън и светлина; а извън огъня е тъмно желязо, тъма.

В Църквата става едно божествено единение, ставаме богове. Когато сме с Христа, тогава сме в светлината; а живеейки в светлината, мракът изчезва. Светлината обаче не е постоянна; зависи от нас. Става така, както и с желязото – извън огъня потъмнява. Мрак и светлина не се съвместяват. Никога не можем да имаме едновременно мрак и светлина. Или светлина, или мрак. Когато запалиш светлината, мракът изчезва.

______

  1. Т.е. в една същност – б.пр.