p1e7auet78pie1nq7qc8132u1m6k3 Всемирното Православие - СВЕТА СУЗАНА – ЕДНА ОТ ЖЕНИТЕ-МИРОНОСИЦИТретата неделя след Пасха е посветена на Жените-мироносици: Мария-Магдалина, Мария Клеопова, Саломия, Йоана, Сузана (Сусана), сестрите на възкръсналия Лазар – Марта и Мария, и други с тях. Иконописците често изобразяват заедно с тях и Божията майка.

Названието „мироносици“ идва от думата „миро“ и глагола „нося“. Според юдейския обичай покойникът трябвало да се помаже със специална скъпа ароматна смес от масла – миро. Жените, които следвали след Господ Иисус Христос от Галилея, донесли мирото на гроба на Спасителя. Но той бил отворен, а Ангелът, който стоял в него, им разказал за възкръсналия Христос.

 В богослужебните тестове Жените-мроносици се възхваляват за това, че те, като преодолели страха си от юдеите, първи дошли на Гроба Господен и станали свидетели на явяването на Ангела и първи започнали да проповядват за възкресението на Иисуса Христа.

За мироносицата св. Сузана упоменава единствено св. евангелист Лука, и то само веднъж: когато разказва за обходените от Господ Иисус Христос за проповед и благовестие градове и села, тогава една от съпътстващите го жени той нарича по име – Сузана (Сусана). Тя послужила на Христа с имотите си, т.е. била заможна и подпомагала материално делото на благовестието.

„След това Той обхождаше градове и села, като проповядваше и благовестеше царството Божие, и с Него бяха дванайсетте, и някои жени, които Той бе излекувал от зли духове и болести: Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса, и Йоана, жена на Хуза, домакин Иродов, и Сусана, и много други, които Му услужваха с имотите си“ (Лука. 8:3).

Честването на светите жени мироносици е установено в Църквата от древност. Богослужебните последования на Неделята на Жените-мироносици се намират в Цветния триод, съдържащ песнопения, в това число на автори от VIII и IX век. Канонът на светите Жени-мироносици бил написан от св. Андрей Критски.

Тропар на Неделята на Жените-мироносици, глас 2

Мироно́сицам жена́м при гро́бе предста́в А́нгел, вопия́ше:/ ми́ра ме́ртвым суть прили́чна,/ Христо́с же истле́ния яви́ся чуждь./ Но возопи́йте: воскре́се Госпо́дь,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.

(Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост).

Кондак на Неделята на Жените-мироносици, глас 2

Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плач прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.

(Заповядал си на мироносиците да се радват, прекратил си плача на прамайката Ева с Твоето възкресение, Христе Боже, на Твоите апостоли си заповядал да проповядват: Спасителят възкръсна от гроба).

Заедно с паметта на Жените-мироносици в този ден се честват и праведните Йосиф Ариматейски и тайният ученик на Иисус Христос – Никодим. Йосиф и Никодим помазали тялото на Иисуса Христа с благовония преди погребението, а светите Жени-мироносици дошли да помажат тялото Христово в първия ден след съботата – в неделя.

 

1675395114_bronk-club-p-pozdravlenie-s-dnem-zhen-mironosits-vkonta-79-700x462 Всемирното Православие - СВЕТА СУЗАНА – ЕДНА ОТ ЖЕНИТЕ-МИРОНОСИЦИ

 

 

 

 Светите Жени-мироносици

 

 

 

 

 

 

 

i400 Всемирното Православие - СВЕТА СУЗАНА – ЕДНА ОТ ЖЕНИТЕ-МИРОНОСИЦИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йосиф Ариматейски и Никодим