Светът днес_публикувани

%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-11 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниПо повод последните публични изяви и позиции на духовници на Църквата, дори и на архиереи, които оставят впечатлението, че е възможно Църквата да приеме друга форма на семейство, освен установената от светото Евангелие, светият Кинотис желае да изрази и публично своето становище.

Света Гора Атон, като място за молитва и практика, с непрекъсната литургична и духовна приемственост, смирено се моли за вселената, за всички хора, независимо от техните различия.

IMG_9167 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниСлед възкресната служба в Свето-Троицката катедрала в Тбилиси (Грузия) се състоя 65-то масово кръщение на деца. Председателят на Грузинската православна църква, патриархът на цяла Грузия Илия ІІ стана кръстник на още близо 1600 деца от многодетни семейства.

След извършване на тайнствата Кръщение и Миропомазване патриарх Илия II благослови кръщелниците. „Днес цяла Грузия е щастлива! Боже, благослови моите кръщелници, Господи, благослови техните семейства! Христос кръсти 1600 деца. Да даде Господ сила на Своя народ, да благослови Господ с мир Своя народ“ — пожела патриархът, обръщайки се към събралите се.

IMG-07aab8d36ca29a9bc6bc908fceee2059-V Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниБългарската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името св. Теофана Басараб. Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала Св. св. Константин и Елена", която има и храмов празник днес. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше прието от Светия синод на Румънската православна църква на заседание на 17 февруари 2022 г.

640px-Coat_of_Arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикувани

След като получи акта на Светия архиерейски събор на „Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, с който се приема общопризнатият каноничен статут, предоставен ѝ през 1959 г. от Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква, той изрази надежда Сръбската православна църква да определи каноничния ѝ статут, който трябва да бъде последван от общоправославно съгласие и приемане на този статут.

Имайки това предвид, Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква реши:

  kanonizaciya1 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 17 август 2021 г. Светият Синод на Украинската православна църква взе решение за канонизация в пределите на Кировоградска епархия на свещеномъчениците Николай Виноградов и Платон Купчевски, с установяване на ден за честване на тяхната памет 2/15 юни.

  Самата канонизация на Елисаветградските презвитери, пострадали за Христа и Неговата свята Църка в богоборческия XX в. (през 1931 г.), се състоя на 6 февруари 2022 г. в катедралния съборРождество на Пресвета Богородица“ в град Кропивницкий, съобщава Orthodox-kr.org.ua.

PISm0L_61e552c2ee3624_46064029-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниКакто съобщава официалният сайт на Сръбската Патриаршия, в интервю за изданието „Международен живот“ Предстоятелят на Сръбската православна църква патриарх Порфирий е заявил, че вирусът не се предава по време на причастяване.

Патриарх Порфирий отбеляза, че лично познава свещеници в Белград и на други места, които по време на вълните от епидемията на СПИН са били духовници в болниците, където са се лекували заразените.

image2021-12-11-11-06-14 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 10.12.2021 беше интронизиран Алепският и Александрийски митрополит Ефрем (Антиохойска православна църква). Светата Литургия бе оглавена от Антиохийския патриарх Йоан X в катедралния храм "Св. прорпк Илия", Aлeпo, Сирия.

AVvXsEgnRtp3lbtChVvZpTzZtm4JDZG1TThvgEJTBP5ApKKjVnP1-UA895j9hAC0iIunpS6pCnD7d4NDZ9Y6pkxOu41RTf2AsAHW7vW2xrpZLWn1X9pQGAP-jfFw8nD5-WjZ_roYQXuIV5XrxU4kGyVvldFWm-hr-rMVeurHckE3scTcD6qI5AQMwqYPgZ1q=w640-h336 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 4 декември 2021 г. при пристигането на папа Франциск в Атинската архиепископия в Гърция, един възрастен гръцки свещеник изрази протеста си срещу посещение му.  Отецът трикратно извиква: „Папа – ти си еретик!“ и при ареста си обяснява, че е направил това, за да подтикне папата към покаяние. Духовникът допълва, че папата не е добре дошъл в Гърция, докато не се покае.

(моментът на протеста на видео с превод на български можете да гледате тук

https://www.facebook.com/vlad90velikov/videos/1075857493165006)

373056.p Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниЗа всички възрастови групи семейството като смисъл на живота е лидер в класацията. Младите хора на възраст от 18 до 29 години поставят на второ място приятелите. В диапазона 30 – 64-годишни веднага след семейството се нарежда по приоритет работата. След 65-годишна възраст най-много са поставилите на второ място доброто финансово състояние. 

s3M5Oa_61704aa0ccca39_49218112-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикувани

На 20 октомври 2021 г. беше отворен гробът на преп. Йосиф Ватопедски на Света Гора Атон. От него бяха внимателно извадени и измити с вино честните му мощи,съобщава сайтът orthodoxia.

Процесията след вечернята беше възглавена от ученика на светия старец –  Лимасолски митрополит Атанасий от Кипърската православна църква.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре