Светът днес_публикувани

images?q=tbn:ANd9GcTzslR6BVW5wTUKiXIsT-80T_JXMYMHr0rOpQ&usqp=CAU Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 23 декември 1977 г. на Дванадесетия църковен събор, състоял се в Сионската катедрала, тогавашният 44-годишен митрополит на Цхум-Абхазия е единодушно избран за Католикос-Патриарх на цяла Грузия. Интронизацията на пастиря на Грузинската православна апостолска църква Илия II е на 25 декември същата година в Мцхетския кафедрален храм на Светицховели.

Patriarh irinej ierusalimski

Днес, вторник, 10 януари 2023 г., след дълго боледуване се престави в Господа Негово светейшество Йерусалимският патриарх Ириней.

Новината за неговото успение бе съобщена от о. Тимотей Илиакис.

Патриарх Ириней, в света Емануил Скопелитис, е роден на 17 април 1939 г. в Самос.

1958 г. приема монашески постриг с името Ириней в чест на свещеномъченик Ириней, епископ Лионски.

 

122193797_3646859795344466_3282614954031018014_n Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 18 декември 2022 г. вярващите избираха претенденти за катедрата на предстоятеля в Кипърската църква, след като нейният предишен предстоятел архиепископ Хризостом се престави пред Господа на 6 ноември 2022 г.

До втория тур стигнаха трима от шестте кандидати: Тамасоският митрополит Исаия (18,10 % от гласовете), Пафоският митрополит Григорий (18,39% от гласовете) и Лимасолски митрополит Атанасий (над 36% от гласовете).

 Isidor slepiat

Старецът Исидор Филотей Слепец почина вчера неделя, 27 ноември 2022 г., в св. Филотейска обител на 87-годишна възраст.

Хиляди души се уповаваха на молитвите му през годините, когато той излизаше от Света гора два пъти в годината.

Блаженият старец Исидор е роден в Патра с увредено зрение.

На 15-годишна възраст претърпява операция на очите, оставяйки го напълно сляп.

На 40 години е постриган за монах от блажения старец Ефрем Филотейски във Филотейската св. обител, при когото се е изповядвал като мирянин в Патра.

Преди да стане монах, той изведнъж започнал да проглежда но извикал на светата Дева Мария: Богородице моя, вземи светлината от мен, защото няма да стана монах, а във време на криза не ме моли за отговорности.

345827.p Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикувани

Честните мощи на стареца Дионисий (Игнат), който се очаква да бъде канонизиран от Румънската православна църква, бяха открити на Света Гора Атон на 17.11.2022 г.

Отец Дионисий е роден в района на Ботошан, Румъния, през 1909 г. и приема монашески постриг на Света Гора Атон през 1927 г. Той е монах 78 години и се явява духовен наставник на много духовници, сред които е и преп. Йосиф Ватопедски – духовно чедо на преп. Йосиф Исихаст. Старецът Дионисий още е известен сред Божия народ с това, че е владеел дара на умната молитва.

%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-11 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниПо повод последните публични изяви и позиции на духовници на Църквата, дори и на архиереи, които оставят впечатлението, че е възможно Църквата да приеме друга форма на семейство, освен установената от светото Евангелие, светият Кинотис желае да изрази и публично своето становище.

Света Гора Атон, като място за молитва и практика, с непрекъсната литургична и духовна приемственост, смирено се моли за вселената, за всички хора, независимо от техните различия.

IMG_9167 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниСлед възкресната служба в Свето-Троицката катедрала в Тбилиси (Грузия) се състоя 65-то масово кръщение на деца. Председателят на Грузинската православна църква, патриархът на цяла Грузия Илия ІІ стана кръстник на още близо 1600 деца от многодетни семейства.

След извършване на тайнствата Кръщение и Миропомазване патриарх Илия II благослови кръщелниците. „Днес цяла Грузия е щастлива! Боже, благослови моите кръщелници, Господи, благослови техните семейства! Христос кръсти 1600 деца. Да даде Господ сила на Своя народ, да благослови Господ с мир Своя народ“ — пожела патриархът, обръщайки се към събралите се.

IMG-07aab8d36ca29a9bc6bc908fceee2059-V Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниБългарската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името св. Теофана Басараб. Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала Св. св. Константин и Елена", която има и храмов празник днес. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше прието от Светия синод на Румънската православна църква на заседание на 17 февруари 2022 г.

640px-Coat_of_Arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикувани

След като получи акта на Светия архиерейски събор на „Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, с който се приема общопризнатият каноничен статут, предоставен ѝ през 1959 г. от Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква, той изрази надежда Сръбската православна църква да определи каноничния ѝ статут, който трябва да бъде последван от общоправославно съгласие и приемане на този статут.

Имайки това предвид, Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква реши:

  kanonizaciya1 Всемирното Православие - Статии-светът-днес-публикуваниНа 17 август 2021 г. Светият Синод на Украинската православна църква взе решение за канонизация в пределите на Кировоградска епархия на свещеномъчениците Николай Виноградов и Платон Купчевски, с установяване на ден за честване на тяхната памет 2/15 юни.

  Самата канонизация на Елисаветградските презвитери, пострадали за Христа и Неговата свята Църка в богоборческия XX в. (през 1931 г.), се състоя на 6 февруари 2022 г. в катедралния съборРождество на Пресвета Богородица“ в град Кропивницкий, съобщава Orthodox-kr.org.ua.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Who's Online

В момента има 223863  гости и 34  потребителя и в сайта

Нагоре