orthphoto Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава
 
 

Автор: Явор Георгиев

Координатор на в. Алтернатива

 

Orthphoto.net – това е онлайн общност на любители и професионални фотографи, които желаят да представят фотографии показващи Ортодоксалната Християнска Вяра от целия свят. Целта на сайта е да се сближат православните хора, чрез запознаване с местните традиции, и да навлязат в Православния християнски свят, заедно в тяхното разбиране и опитност, както и чрез представяне на красотата на Православното християнство.

В нашата Фотогалерия има повече от 30 000 снимки и над 2 600 потребители от 80 страни - от Корея до Кения, от Англия до Китай. Има повече от 1000 посещения дневно. През последните 2 месеца ние имаме над 13 000 посетители от 80 страни. Нашият малък международен екип работи 100 % доброволно.

В момента имаме над 850 снимки, представящи живота на Българската православна църква (БПЦ) и 80 регистрирани потребители от България и около 1400 посещения всеки месец от страната Ви. Това прави БПЦ популярна сред другите. Има само 4 по-активни страни - Полша, Румъния, Сърбия и Русия.

 

Тази година Оrthphoto.net организира изложба на православна тематика, посветена на пет годишнината от създаването на сайта. Изложбата се провежда общо в 4 държави: България, Полша, Русия и Сърбия. Експозицията се представя в по няколко града от цитираните държави. За целта се разчита на помощта на местни църковни енории, фирми, граждани, асоциации, дарители и спонсори.

В България изложбата бе представена в градовете Варна и Русе. На 19. 04. 2009 г. - Възкресение Христово, в Духовно-просветния център към храм "Св. Архангел Михаил" гр. Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил откри фотографска изложба, а нейни организатори бяха Варненска и Великопреславска света митрополия и Духовно-просветен център "Св. арх. Михаил". На откриването присъстваха свещениците Василий Шаган, Василий Селемед и Стефан Канджийски, заместник кметът Коста Базитов, Атанас Димитров - отговорник на сайта Orthphoto.net за България, иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, отговарящи за изложбата и много млади християни от енорията, дарили доброволния си труд за осъществяване на събитието.

 

Самата изложба беше разположена в двете зали на центъра. Бяха разпечатани 150 от 300 одобрени снимки от 170 автори от 43 страни.

Поредицата от международни изложби с най-добрите и най-популярни снимки от сайта Orthphoto.net е начин за показване на стойността, красотата и богатството на православните християнски църкви и традиции от цял свят.

Изложбата е подпомогната от няколко дарители и спомоществователи. В тази вразка организаторите изказват своите благодарности на фондация „Българска памет”, с чиято помощ е организирана изложбата във Варна.

 Снимки:     www.mitropolia-varna.org 

 

p1100148_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава        p1100150_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава

 

p1100156_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава    p1100161_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава

 

 

p1100174_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава  

 

p1100175_m Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава

 

 

p1100163_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава    p1100164_ss Всемирното Православие - Orthphoto.net представи своята изложба и във Варшава

 

 

 

 Автор: Атанас Димитров

Координатор на  orthphoto. net за България

 

В периода 1. -10. 05. 2009 г. изложбата беше представена и в гр. Русе, където на празника св. прор. Иеремия в Русенската художествена галерия беше открита от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Нефит, от г-н Николай Хохлов, консул в Генералното консулство на Руската федерация в Русе и от г-н Атанас Димитров, координатор на сайта за България

 

 

 

Автор: Автор: Igor Sadowski

http://www.cerkiew.pl

 

     С тропар за Възнесение Господне Възнесъл се в слава, Христе Боже…”, в изпълнение на Студентски хор към Православната Семинария във Варшава, започна представянето на изложбата в полската столица на 6.05.2009 г. Събитиего се проведе в Руския институт за наука и култура и бе открито от г-н Сергей Скачко  - Директор на руския институт за наука и култура. Фотокадри от откриването могат да бъдат разгледани тук.

 

    Изложбата включваше около 300 най-добри снимки, избрани от всички краища на сайта и представя православието от 43 страни. Снимките са предоставени от 170 автори. , любители и професионални фотографи, които искат да споделят снимките си, изобразяващи красотата на целия православен свят.

 

   Изложбата може да бъде видяна в Руския институт за наука и култура във Варшава до 14. 06. 2009 г.