foto_1364 Всемирното Православие - Правителството ще предостави 8 хил. евро за ремонт на църква
Източник: Емигрант. бг

 

 

Автор: Адриана Андреева 

 

Българското правителство предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Мелбърн, Австралия, съобщи правителствената информационна служба.

Това стана ясно след среща на министъра без портфейл Божидар Димитров с председателя на Българското църковно настоятелство в Мелбърн Роберт Павлов, посочват от МС. 
Храмът е построен в началото на 20-ти в. и днес се стопанисва от църковно настоятелството.

Църквата "Св. Св.Кирил и Методий"в Мелбърн е първата българска църква в Австралия и е построена в началото на XX век.
Храмът е основан от митрополит Андрей Нюйоркски и първите енориаши в нея са били българи от Егейска Македония. С тяхна помощ е купена сградата за храма и църковния дом до нея, а през последните десетина години е изграден и църковен салон.

 


Най-голямата българска общност е в Мелбърн, където се намира и най-голямата българска православна църква в Австралия “Св. Св. Кирил и Методий. 
Реално с това дарение на българското правителството Църквата ще бъде само българска и няма да зависи повече от други общности, по думите на настоящият свещеник изречени пред българските медии днес. 

През октомври 2005 г., в резултат на усилията на инициативен комитет от членове на българската общност, в Мелбърн бе регистрирано и първото българско училище в щата Виктория.

В Австралия има още две български църковни общини - "Св. Иван Рилски" в Сидни и "Св. Петка" в Аделаида.