voronej%20med%20akademija Всемирното Православие - Във Воронежката медицинска академия се отвори православeн параклис

Източник: pravoslavie.ru

Превод: Витарий Чеботар

Снимка: Пътеводител в Красноярск 

 

    Освещаването на параклиса посветена на първия християнски лекар Св. Апостол Лука се състоя на 2 октомври, в сградата на Воронеж Медицинска академия по време на II конгрес на православните лекари.

    Освещаването извърши Воронежкия митрополит Сергий (Фомин), ръководител на Синодалния отдел за църковната благотворителност  и социалното служение. Съгласно Устава на сдружението на православните лекари и той се явява  и председател на Дружеството на православните лекари в Русия.

    Параклисът се намира в едното от наскоро откритите  помещения в новия учебно-лабораторен корпус на учебното заведение. По този начин, медицинска академия във Воронеж стана пръв ВУЗ в града  (общият брой на самостоятелните  висши учебни заведения в Воронеж са над 30), където се появи помещение  за  извършване на молитви.

 

   В продължение на последните три години във Воронежката медицинска академия, на факултета по обучение за медицински сестри се обучават  сестри на мелосърдието по програма  за средно специално образование. В програмата на бъдещите сестри на мелосърдието освен  специалните медицински дисциплини, са включени и дисциплини, които изучават в православната духовна семинария, Тези дисциплини се преподават от преподавателите от епархиалната семинария.

 

    Преди няколко месеца Воронежкияj Военно-авиционния  университет  започна благоустройството на историческата сграда, която в продължение на много години се намирало военното учебно заведение в полкова църква.