Автор: Евгени Веселинов
Източник:  В. „Обзор”, Лос Анджелис
Източник на електронната версия: Държавна агенция за българите в чужбина 
 
 

На 13 септември, в Лос Анджелис, Калифорния бе официално обявено откриването на българско училище, наименовано на писателя и поет Иван Вазов, което започва занятия следващата събота 19 септември.

Школото е организирано съвместно от фондация BulgariCA за “разпространение на българска култура и писменост в Калифорния и САЩ” и Българската православна църква “Св.Георги” в Ел Ей. „ОБЗОР” – първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ и он-лайн версията му www.bulgarica.com са продукт на фондацията, а черквата е най-старият роден храм тук. Инициативата е на журналиста Евгени Веселинов, гл.редактор на медията.

На 13 септември Г-жа Живка Костова, учителка с дългогодишен опит в България, сега в "Иван Вазов", разказа на присъстващите за програмата, по която ще се учат дечицата. Зала "Никола Байкушев", на втория етаж на храма, има достатъчно места за провеждане на занятия и ще бъде оборудвана и с компютри и безжичен интернет. 

 

Председателят на единствената наша църква с позлатено кубе в САЩ Д-р Веско даде безплатен обяд по случай откриването на училището и встъпването в длъжност на новия свещеник – Епископ Кирил. Настоятелят представи пред близо сто присъстващи и едната от учителките Живка Костова, с дългогодишен опит от България. Църквата предоставя помещение за провеждане на занятията, а фондацията поема цялата организация и персонал.
Училище "Иван Вазов" в Лос Анджелес, Калифорния е прието за член на Асоциацията на българските училища в чужбина.

 

Основната цел на училището е запазването на българския език и култура за нашите сънародници в Ел Ей. Програмата, по която ще работи “Иван Вазов”, е съобразена с изискванията на Министерство на образованието и съобразена с тази на училището „Джон Атанасов“ в Чикаго, което е лицензирано за издаване на български дипломи, за да може това да се случи и в Лос Анджелес. Ako приходите от дарения се увеличат достатъчно, да бъде изпрaтено българче в елитно училище или колеж, което не се е случвало никога досега, въпреки наличието на три дългогодишни български обществени организации.

Сред присъстващите на тържеството бяха и много млади семейства, които записаха децата си. Родолюбиви наши сънародници и бизнесмени направиха дарения, между които спедиторска фирма за превози до България, както и до целият свят, която финансира уебсайта и транспорта на учебниците от България. Други се наемат със закупуването на тетрадки и учебни помагала, изработването на специални тениски за децата и родителите, банер и надпис за училището, лепенки за автомобилите, както и с друга помощ. Наша печатарска фирма тук поема изцяло отпечатването на всички нужни материали за децата, както и специален детски календар. Елитен програмист от Ориндж каунти, наш сънародник, ще помага за доразвиването на училището в уеб-пространството. Всеки от присъстващите изяви готовност да помага с каквото може. Допълнително са получени още обаждания за оказване на помощ. 

От България са получени  първите пълни комплекти учебници, тетрадки и помагала, съобразени с програмата на Министерство на образованието.

Кметът на град Пловдив Г-н Славчо Атанасов подсигури за училището 40 книжки „Патриотичен Буквар“, специално издание на ВМРО, което се разпространява в България. А това е първата „визита“ в чужбина за веселото четиво.


Агенцията за Българите в Чужбина (АБЧ) дари 30 стенни исторически карти и много детски книжки и помощни материали за дечицата, които вече са доставени. Специално писмо-обръщение е изпратено от председателката Райна Манджукова. 
Лично Божидар Димитров, министърът за българите в чужбина, също изпрати послание, в което изразява своята “радост и пълна подкрепа за инициативата.” “От каквото и да имате нужда, ние сме насреща. Не отказваме на никого, особено когато е за нещо, което събира българите и е свързано с българщина и култура,” се казва в посланието. 

Американският конгресмен Хавиер Бесера, отговарящ за 31 дистрикт (Холивуд) на щата Калифорния, районът в който се намира църквата “Св.Георги” и дългогодишен почитател на българската култура, обеща сериозна подкрепа за училището “Иван Вазов”. Г-н Бесера е в Сената на САЩ от 1992г. и в момента заема отговорни длъжности в държавната администрация. На 3-ти март тази година Хавиер Бесера бе специално поканен на приема за националния ни празник в посолството във Вашингтон.

Седмица преди откриването е организиран благотворителен концерт за набиране на средства за училището, за който ви информирахме. Певицата Поли Паскова прочете специално изпратено поздравително писмо от министър-председателя Бойко Борисов, което бе и първото на премиера за българи в чужбина.