biblija_org Всемирното Православие - В САЩ се роди инициатива за премахване на смъртното наказание, основано на Библията
По информация от: Благовест - инфо
Превод: Виталий Чеботар
 
 
 
 
       Международна организация за амнистия се обърна към държавните власти на Тексас, с молба  да се отмени смъртната присъда на 32-годишен престъпник.

       Според "Дейли Телеграф", Кристиан Оливър е  бил осъден на смърт през 1999 година за убийството в къщата на един човек. Изпълнението на присъдата,  е насрочено на 5 ноември. Както се оказа, съдебните заседатели преди да му да изнесат вердикта си,  решиха да потърсят съвет в Библията.

      Няколко съдебни заседатели признаха се, че в с заседателната зала е имало няколко  Библии, в които с маркер са били отбелязани определени редове. Веднъж на едно от заседанията един от съдебните заседатели прочете на колегите си пасаж от Стария завет, който призова да се екзакутират  убийците.

 

     Адвокатите на Оливър се опитали да оспорят присъдата в съда на няколко инстанции, позовавайки се на конституционния принцип на разделението на църквата и държавата, но безуспешно.


     През 2005 година Върховния съд в Колорадо   отмени смъртната му присъда, придържайки се пак към текстовете  на Свещеното Писание. Съдът замени смъртното наказание с доживотен затвор и нарече присъствието на Библията в стаята на заседанията н "неподобаващ външен натиск" на съдебните заседатели.