partiarh%20pavel Всемирното Православие - Почина Негово Светейшество Сръбският Патриарх ПавлеСръбският патриарх Павле почина в неделя сутринта на 95-годишна възраст, съобщи БГНЕС. През последните две години главата на Сръбската православна църква бе тежко болен и почти не излизаше от болницата, а задълженията му бяха поети от митрополит Амфилохий. Президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че смъртта на патриарха е огромна и непрежалима загуба за целия сръбски народ. “Има хора, които със самия факт на своето съществуване обединяват целия народ. Такъв беше патриарх Павле”, посочи Тадич - съобщи в. Новинар

Официалният сайт на Българската Православна Църква помести свой обстоен материал под название "Смъртта на Патриарх Павле потопи Сърбия в скръб",  от който научаваме, че Кончината на първойерарха на СПЦ бе оповестена с камбанен звън от всички православни храмове в сръбската столица. През целия ден в знак на траур камбаните на катедралния храм „Св. Архангел Михаил” в Белград бият в продължение на 15 минути преди всеки кръгъл час. Във всички православни храмове на Сърбия ще бъдат отслужени заупокойни служби.

Национален тридневен траур, на 16, 17, и 18 ноември, обяви и правителството на Сърбия. По думите на сръбския президент Борис Тадич, смъртта на патриарх Павле е „голяма загуба, тъй като той бе човек, който със своята фигура обединяваше цялата нация".

 

Патриарх Павлe (в света Гойко Стойчевич) е роден на 11 септември 1914 година на празника Отсичане главата на св. Йоан Кръстител в село Кучанци в Славония.

Завършва гимназия в Белград и семинария в Сараево. След това продължава образованието си в Богословския факултет в Белград.

По време на Втората световна война Гойко Стойчевич става послушник в манастира „Света Троица” в Овчаро-Кабларската клисура. Там бъдещият Предстоятел на Сръбската православна църква преподавал Закон Божий на децата над бежанците. След края на войната Гойко постъпва като послушник в манастира „Благовещение” в Овчаро-Кабларската клисура, където през 1948 година на храмовия празник приема монашески постриг и е ръкоположен в йеродяконски чин.

От 1949 до 1955 г.йеродякон Павле е брат на манастира Раче, където изпълнява различни манастирски послушания. От 1954 г. е ръкоположен за йеромонах, а през 1957 г. е отличен с офикията „архимандрит”. От 1955 до 1957 г. специализира Свещено Писание на Новия Завет и Литургика в Богословския факултет в Атина. На 29 май 1957 г. в катедралния храм в Белград е хиротонисан за Рашко-Призренски епископ.

В битността си на глава на Рашко-Призренската епархия той активно се занимава с организацията на строителството на нови храмове и с работите по реставрация и съхранение на православните светини в Косово и Метохия. Често обхожда и извършва богослужения в различните храмове в поверената му епархията. Заедно с това епископ Павле не оставя и научно-преподавателската работа. През 1988 г. Богословския факултет в Белград го удостоява със степента „доктор на богословието”.

През ноември 1990 г. по решение на Свещения архиерейски събор на СПЦ епископ Павле (Стойчевич) е избран за предстоятел на Сръбската православна църква на мястото на заболелия патриарх Герман. Интронизацията на 44-я Патриарх на Сръбката православна църква се състояла на 2 декември 1990 г. в катедралния храм на Белград.

За времето на своето първосветителско служение Патриарх Павле посещава много епархии на СПЦ както на територията на бивша Югославия, така и зад граница. Той посещава своето паство в Австралия, Америка, Канада и Западна Европа.

Светейшият Патриарх Павле бе автор на няколко книги. Повече от двадесет години във «Вестник на Сръбската православна църква» се печатаха негови изследвания по Литургика. Дълго време той бе председател на синодалната комисия по превода на Свещеното Писание на Новия Завет.

 mitropolit_kiril Всемирното Православие - Почина Негово Светейшество Сръбският Патриарх Павле Агенция "фокус" цитира Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който е изразил съболезнование си относно кончината на Сръбския Патриарх "Бог да го прости, патриарх Павле. Молим се за неговата душа. Митрополит Кирил отбеляза, че скоро е бил на посещение на сръбския патриарх в болницата. Българската православна църква поддържа добри взаимоотношения със Сръбската православна църква и в частност с патриарх Павле...„Патриарх Павле е от най-духовните, той се подвизаваше в пост и молитва и докато можеше, всеки ден отслужваше литургия. Това много рядко го правят предстоятели, а той го вършеше”, каза митрополит Кирил.

„Дай Боже, при следващия патриарх да има още по-добри взаимоотношения между двете църкви”, добави още митрополит Кирил. 
Българската православна църква вероятно до утре ще реши кой ще я представлява на погребението на Павле. По данни на митрополит Кирил - сръбският патриарх ще бъде погребан в сряда, 18 ноември
 (по информация от Агенция Фокус).

 

 Фото:  Русская линия