Източник: pravoslavie.ru
Превод: Виталий Чеботар 
 
       В Страсбург, в храма „Св. Петър и Павел" е било извършено общоправославно богослужение с представителите на всички православни общини в града.

      "Опитваме се да използваме всяка възможност за обща молитва на нашите общини. Обръщайки внимание и подкрепейки сънародници ни, националната култура и език, ние не се стремим да се окупираме в националните апартаменти, а заедно с другите православни общини да развиваме  и подкрепяме мисията за православието в тази част на Европа" - каза за „Интерфакс-Религия", представителя на Московската Патриаршия при Съвета на Европа игумен Филарет (Булеков).     

      По време на Св. Божествената литургия, на която пееше хор на Фесалоникийский университет присътстваха около хиляда души, в това число и поклонници от Русия, Украйна, Молдова, Германия.

 

        В столицата на Европейския парламент са установи традиция да се извършва   съвместни богослужения  на представителите  на Константинополската, Руската, Грузинската, Българската и Румънската патриаршия в неделята на Православието, и в деня на паметта на  Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, чиито частици на мощи се намират  в Страсбург.
    

Вечерта на същия ден свещениците от Руската църква  извършили молебен  до мощите на първия  епископ на Страсбург, почитан като от Православната, така и от Католическата църква.

"Ние считаме, че древните християнски светци трябва  бъдат в молитавенна паметта на онези православни общини, които осъществяват тук своето служение", - каза отец Филарет, отбелязвайки, че подобни богослужения се провеждат редовно  в Страсбург.