100px-coat_of_arms_of_greece.svg Всемирното Православие - Новата гръцка власт обяви принципите си, относно църковна политиката в страната

Източник: pravoslavie.ru

Превод: Виталий Чеботар 

 

    На предсрочните избори в Гърция убедително спечели социалистическа партия ПАСОК. В програмата за първите стоте дни от управлението  социалистите обявиха и принципите, по които ще се ръководят в  църковната си политика. Ще припомним, че Православната Църква в Гърция има държавен статут, съобщи Regions.Ru.

     "Нашата цел е да урегулираме отношенията между Църквата  и държавата, което в крайна сметка ще изясни особената роля на всяка от страните. Това  ще позволи да премахне зависимостта на Църква от державата  във всички  отношения, които не са свързани с нейната духовна и социална роля, а заедно с това ще освободи  и държавата от практики, чужди на европейската конституционна културата"- се казва в документа.

   На въпроса за данъчното облагане на църковната собственост (а Църква е най-големият собственик в страната), новата власт заяви, че ще се облага с данък само онази част, която се използва за търговски цели. Ще напомним, че този проблем от години създава напрежение между църквата в Гърция и  държавата.