deklaration Всемирното Православие - Повече от половина жители от двадесет страни по света се изказват за свобода на критиката  на религията
Източник: pravoslavie.ru
Превод: Виталий Чеботар 
 
                 Според проучване, проведено в двадесет страни, повече от половината от жителите на тези държави са изказват в полза на свободата на критиката на религията. От 18 000 анкетирани 57%, се съгласиха с твърдението, че „на хората трябва да бъде им  позволено да говорят публично против религията, защото те имат нужда от свобода на словото”,  съобщава сайта „Christian Post”.

    В същото време 34% от общия брой на респондентите са изразили подкрепата си за тези правителства, които биха изисквали големи глоби и дори затвор за хората, които публично изразяват отрицателнопо отношение  към религията, особено ако съдържат клеветнически твърдения и могат да засегнат религиозните чувства на вярващите.

  Повечето поддръжници на публичната критика на религията са: от САЩ - 89% от анкетираните; от Чили - 82%, от Мексико - 81%, от Великобритания  80%.

 

       Междувременно, в седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, повечето от запитаните са се обявили против каквато и да е публична критика на религията. В този списък  лидер е Египет - 71%, следван от Пакистан - 62% и Ирак - 57%.

         Проучването, чиито резултати бяха публикувани наскоро, е проведено чрез сайта WorldPublicOpinion.org. Целта му е да се провери, дали трябва Генералната асамблея на ООН да се подготви за обсъждане на възможността за забрана на дифамацията на религията.

       Предложението да се забрани от ООН със закон всяка форма на дискриминация на религиозна основа бе наскоро внесено от Организацията Ислямска конференция”. В тази организация членуват 56 организации, които призовават всички страни „да се забрани всякаква дискриминация по отношение на религиите и подбуждане към религиозна омраза като цяло, и особено срещу исляма и мюсюлманите.”

       Във връзка с предложението за одобряване на резолюцията на ООН срещу клевета на религията, много всемирни правозащитни организации, включително и християнски организации като на Open Doors, Christian Solidarity Worldwide и Baptist World Alliance изразиха загриженост, че „предложението е в противоречие с правата на всеки човек за свободно и спокойно изразяване на своите мисли, идеи и мнения, както и свободата на вероизповеданията."