thumb.php 7 Всемирното Православие - Първа среща на православните епископи в Италия и Малта

Read more: БПЦ - Българска Патриаршия

 

     На 16 ноември 2009 г., в изпълнение на решенията на IV-то предсъборно всеправославно съвещание от юли 2009 г., в Шамбези – Женева, се състоя първата среща на православните архиереи, в чиито епархийски територии влизат Италия и Малта.

Срещата се състоя в седалището на митрополията за Италия и Малта към Вселенска патриаршия, по покана на Високопреосвещения митрополит Генадий, подпомаган от неговия протосингел архимандрит Евангелос (Ифантидис).

В срещата участие взеха и:

От страна на Московската патриаршия - Негово Високопреосвещенство Корсунский архиепископ Инокентий, придружаван от игумен Филип (Василцев), отговарящ за подворието на РПЦ в Рим, и свещеник Алексей (Ястребов), отговарящ за руската енория във Венеция;

 

От страна на архиепископията на православната Руска църква в Западна Европа към Вселенска патриаршия - Негово Високопреосвещенство Команский Архиепископ Гавриил, придружаван от свещеник Серджо (Майнолди), архиерейски наместник за Италия;

От страна на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ- Българска патриаршия - Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, управляващ епархията, придружен от архимандрит Климент (Бобчев), архиерейски наместник за Италия и Малта.

Работните заседания се състояха на 16 ноември в главната зала на митрополията, а на следващия ден – 17 ноември в катедралния митрополитски храм ,,Св. Георги” бе отслужена съборна св. Литургия в чест на именния ден на домакина – митрополит Генадий.

Всички участващи епископи подписаха общо комюнике, относно крайните резултати от тази тяхна първа среща, със следното съдържание:

 

ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОПИ В ИТАЛИЯ И МАЛТА

ПЪРВА СРЕЩА

КОМЮНИКЕ

1. На 16 ноември 2009 г., в следване на решенията на IV-то предсъборно всеправославно съвещание от юли 2009 г., в Шамбези – Женева и по поканана на Н. Впр. Митрополит Генадий, Архиепископ за Италия и Малта на Вселенската Патриаршия, се събраха във Венеция, в седалището на Св. Архидиоцез, архиереите на местно представените православни църкви на територията на Италия и Малта. Участие взеха Н. Впр. Митрополит Генадий (Вселенска Патриаршия), Н. Впр. Архиепископ Инокентий (Московска Патриаршия), Н. Впр. Архиепископ Гавриил (Вселенска Патриаршия) и Н. Пр. Епископ Тихон (Българска Патриаршия).

2. След утринното богослужение бе отслужена заупокойна панихида в памет на Сръбския Патриарх Павле. По този повод всички участващи в срещата Епископи, изпратиха послание, свидетелстващо братска близост спрямо Сръбската Патриаршия. Последва официално откриване на работната част на Първата Среща на Православните Епископи в Италия и Малта с водосвет в Православната гръцка катедрала ,,Св. Георги”.

3. По време на Срещата Епископите дискутираха съвместния път на техния Събор. Установена бе работна комисия, съставена от представители на Епархийските Архиереи и бе определен за временен секретар архимандрит Евангелос Ифантидис, протосингел на Православния Архидиоцез на Италия и Малта към Вселенска Патриаршия.

4. Работната част на Първата Среща бе завършена на 16 ноември с вечерна служба и на следващия ден с утреня и Архиерейска св. Литургия в Православната гръцка катедрала ,,Св. Георги”, в чест на празника на Св. Генадий Изповедник, Партиарх Константинополски.

5. Епископите изразиха взаимната си братска любов и единодушното си желание да си сътрудничат още по-тясно за благото на вярващите православни, както и за това на всички добронамерени люде, целейки да засвидетелствуват пред съвременната общност съвместните християнски ценности.

 

Венеция, 16-17 ноември 2009

(подписи)

 

+ Митрополит за Италия и Малта Генадий (Вселенска Патриаршия)

 

+ Корсунский Архиепископ Инокентий (Московска Патриаршия)

 

+ Команский Архиепископ Гавриил (Вселенска Патриаршия)

 

+ Тивериополски Епископ Тихон (Българска Патриаршия)