got Всемирното Православие - Американски  социолози твърдят, че в  света  се възражда религиозността

Източник: pravoslavie.ru
Снимки:  http://synews.ru

Превод: Виталий Чеботар 

 

      Двама американски социолози, Адриан Вулдридж и Джон Mиклетвейт публикували книгата си: "Бог се връща: Как възраждането  на религията променя света," съобщава  gions.ru. Социолозите са проучили обстановката в Китай, Нигерия, Кения и няколко държави от Латинска Америка. Те твърдят, че има  нарастващ интерес към религията и нейното въздействие върху обществения живот се засилва по целия свят, а намаленият интерес към вярата в Европа и Америка е изключение.

     „Сега религията  върви ръка за ръка с модернизацията - казва  Вулдридж.   -  След 1970 г. нещо се е променило и сега целият свят мисленето е като в Америка".

     Той смята, че характеристиките на новата религиозност са ясно видими в движението на петдесятниците. "Увеличението на религията е емоционално, енергично, харизматично. В Гватемала, с очите си можеш как там е електрифицирано  движението  на петдесятниците  и харизматиците. Съседството им е повлияло и на католицизма. Същото е в Лагос и Найроби. Когато започнахме да пишим книгата, аз подцених енергията и жизненната сила на  религията.

 

        Направи ми впечатление и броят на християнските мисионери: с това постоянно са ангажирани 443 хиляди души, а аще 1,6 милиона извършват  еднократни  мисионерски пътувания.

       Социологът отбелязва също, че най-динамичната религия в света  е християнството. "Съдейки по цифрите,  ислямът я настига. Но това се  дължи на демографията, а не на проповедта. Рано или късно, раждаемостта ще  достигне максимума и ще започне да намалява. Християнството е преминало през горнилото на Просвещението и Реформацията, и е установило връзка със съвремеността. Доколкото разбирам, исляма засега не успя да направи същото," - казва той

    Самият Вулдридж е атеист, но в процеса на работата върху книгата, започна повече да уважава религията. "Бях потресен виждайки как  вярващите  са потресени от бедността и проявяват състрадание към бедните. Същото не може да се каже за атеистите " - казва той.