152559.p Всемирното Православие - ТАЗИ ВЕЧЕР  ЧАСТ ОТ ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ ОТБЕЛЯЗВАТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ПО ЮЛИАНСКИЯ КАЛЕНДАР

В полунощ Рождество Христово отбелязаха онези поместни Православни църкви, които празнуват по юлианския календар.

В нощта на шести срещу седми януари 2014 г., в Русия по повод Рождество на Господа Бога Иисуса Христа, в катедралния храмХристос СпасителСветейшият Патриарх на Москва и Цяла Русия Кирил възглави Рождественското богослужение, съобщава Пресцентърът на Патриарха.

В своето обръщение Негово Светейшество заяви:

 

“ Рождество Христово — това е централното събитие в човешката история. Човекът винаги е търсил Бога: но в цялата си пълнота Бог откри себе си за човечеството само във въплъщението на Своя Единороден Син. С идването на Сина Божий – и Сина човешки – светът научи, че Бог е Любов, а не само Висша сила; че Бог е милостив - а не само Творец на вселената; че Бог е източник на живота и радостта – а не само Страшен съдия; че Бог е Светата Троица, вътрешен закон на живота, Който се явява любов – а не единствено Владика на света”.

 

На 7.01. Рождество Христово отбелязват още Йерусалимската, Сръбската и Грузинската Патриаршии, както и монасите на Атонската Света Гора.