vladimirska_icona_ru Всемирното Православие - ЗАПОЧНА РАБОТАТА НАД БАЛКАНСКОТО КОПИЕ НА ВЛАДИМИРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА

През декември  2009 г. в храма в „Св. Николай” в Толмачи беше извършен молебен преди започване изписването на балканското копие на Владимирската икона на Божията Майка. Знаменателно беше това, че едновременно с молебена се извърши и освещаването на наскоро завършеното малко копие на Грузинската икона със същото име, предназначено за представянето й в градовете и села в Грузия, за кръстни шествия и молебени.

Заедно с настоятеля на храма протойерей Николай Соколов е служил дякон Алексий Трунин, автор на грузинското копие на иконата, който сега ще пристъпи към изписването на Балканския образ. В своята проповед отец Николай Соколов подчерта, че Владимирската икона на Божията Майка в продължение на векове е била пазителка и застъпница на Русия и сега продължава да извършва чудеса не само в страната, но извън нейните граници.

Изписването на Балканското копие на Владимирската икона на Божията Майка ще бъде опора на Сръбската Православна Църква в сегашното  трудно и съдбоносно за нея време. Това добро дело трябва да послужи за единението на Руската и Сръбската Православни Църкви и укрепването на духовното братство между народите на Русия, Сърбия и Черна гора.