Автор: Добромир Радушев
Източник: Стандарт
 
chavdar_org_org Всемирното Православие - Наш цигулар звучи в Космоса. US астронавт пуска диск на Парашкевов 
 
 
Музикален диск с изпълнения на български творби от варненския цигулар Чавдар Парашкевов, бе пуснат да звучи в Космоса.
Това направи американският астронавт Майк Массимино, който бе член от екипажа на совалката “Атлантис”. 

По време на полета от 14 до 24 май до телескопа “Хъбъл” и при излизането си в открития Космос астронавтът, който е личен познат на варненския музикант, непрекъснато слушал музиката от диска му, който взел на тръгване.

Виртуозът от Варна, придобил вече световна известност, е записал на музикалния диск “Moto Perpetuo” изпълнения на произведения само от български композитори, сред които проф. Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев Черкин и Панчо Владигеров. Това разказа сестрата на музиканта  Светлана Георгиева.

 

В края на май т.г. Чавдар Парашкевов, заедно с изгряващата пианистка Наташа Киселенко, впечатлил унитарианското общество на Санта Барбара с прекрасен концерт, за който надълго и нашироко писала американската преса.

Парашкевов е от Варна, но в момента живее в Тексас, като работи с оркестрите на Хюстън Гранд опера и балет Хюстън.

Той е роден на 10 юли 1977 г. и започва да свири на 5-годишна възраст с преподавател Анна Ковачева. Още като ученик в музикалното училище във Варна печели награди от повечето цигулкови конкурси в България, между които “Светослав Обретенов” 94, за най-добро изпълнение на българска пиеса – Варна’95, Специалната награда на “Чешки конкурс – Варна’95”, първа награда на “Конкурс за награда за най-добро изпълнение на Бах” на конкурса “Млади таланти – София’96.

Бил е солист на много симфонични и камерни оркестри в България, има също записи за Българската национална телевизия и радио. През 1977 г. продължава музикалното си образование в САЩ, където в момента работи и преподава музика.

Близо два месеца заедно с пианистката Наташа Киселенко изнасят концерти в щатите Тексас, Флорида и Калифорния. През август се предвижда тяхно турне у нас в София, Варна, Пловдив и Плевен.