Снимка: Ройтерс
 
haiti_zemetresenie

Порт о Пренс, Хаити /КРОСС/ Жертвите от опустошителното земетренисение в Хаити са между 45 000 и 50 000. Около три милиона души са пострадали или са останали без дом, предаде Ройтерс, като се позова на информация на клона на Червения кръст в Хаити.

 

Международният комитет на Червения кръст пусна специален интернет сайт, в който хилядите хаитяни във и извън страната да могат да се свържат един с друг след бедствието. За по-малко от 24 часа около 2000 хаитски граждани, много от които от САЩ и Канада, са се регистрирали в опит да издирят близките си.
Днес бе съобщено, че сред жертвите са и 36 служители на ООН, след като трусът срути  сградата на организацията в Хаити. Загиналите са други 13 цивилни и 19 военни.

 

 

Президентът на САЩ Барак Обама изпрати американски военнослужещи, кораби и 300 медицински работника в Хаити, а също и 100 млн. долара финансова помощ. Други 12 000 здравни доброволци са в готовност да бъдат мобилизирани.

 

Франция ще изпрати два военни кораба, спасителни екипи и вода в помощ на пострадалите. Саркози обеща и „много важни средства" за възстановяването на страната. Френският президент Никола Саркози пък предложи свикването на международна конференция за подпомагане и възстановяване на Хаити. Идеята ще бъде обсъдена и с Барак Обама.