Косовският владика Артемие се опитва да задържи епархията с насилие. Това пише днес белградският в. "Блиц" по повод опитите на владиката и двайсетина монаси да предизвикат разкол в Сръбската православна църква. 

В събота Светият синод на Сръбската православна църква реши да отстрани от длъжност архиепископ Артемие по подозрение, че е присвоил църковни средства и изпрати негов заместник.

 Артемие и поддръжниците му не само не спазват решенията на църковния връх и на патриарх Ириней за поставяне на временно управление в епархията, но вчера на Сретение предизвикаха сблъсък на портата на манастира Грачаница, при който бяха физически нападнати монасите от Грачаница, пише вестникът, цитиран от БТА. 

 

        
"Блиц" съобщава, че действията на владика Артемие и няколко най-близки до него монаси, които от манастира призовавали по телефона към бунт, довело до намесата на косовската полиция и КейФОР. Според вестника нападателите са били не от местното население, а сърби и монаси от северната част на Косово и областта Рашка.
        
Сръбският партриарх Ириней публично заяви по повод на инцидента, че със сигурност Сръбската православна църква ще намери най-доброто решение за преодоляване на проблема. "Епископ Артемие е добър и честит човек, но прекалено много дела бе възложил на други хора, които го компрометираха", заяви вчера патриархът.
        
"Блиц" коментира, че неприятният инцидент е потвърдил донякъде предположенията на отделни по-стари епископи в Сръбската православна църква, че постъпките на Артемие са на крачка от създаване на "независима косовска църква".