post_ukrainska_carkva Всемирното Православие - УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА СЕ ОБЪРНА КЪМ ХОРАТА С ДУМИ ЗА НАЗИДАНИЕ, ПО ПОВОД СВЕТАТА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА Преди началото на св. Четиридесетница в метрото и на улиците на Киев се появиха плакати, на които е изобразен Блажения Митрополит Владимир с разяснение как трябва да се спазва Великият пост от всеки православен християнин, съобщава пресцентъра на Украинската  Православа Църква.

Както отбелязва прессекретарят на Предстоятеля на Украинската Православна Църква протойерей Георги Коваленко, един от главните принципи на поста е взискателност и строгост към себе си, снизхождение, милост към ближния.

Това е време, когато нашето сърце трябва да се отвори за любовта, за да потвърди с действие своята любов към Бога и към ближния чрез добри дела“.

 

 

Вие вече сте забелязали, че подобен призив Църквата отправи към хората: прочели сте го на плакатите в метрото и на градските улици.  Там присъстват няколко главни мисли: първо, по време на пост да не се самоизяждаме; второ, постът е пролет за душата, трето – той е взискателност към себе си и снизхождение към другите.

И още една фраза, която се появи на плакатите: постът това е празник на откъсването от материалното. По думите на Синодално  информационния отдел на УПЦ, тези дни ние трябва да бъдем независими от политиката, от икономиката, независими от греха и с цялото си сърце да бъдем устремени към Бога.

 

Източник: pravoslavie.ru