india_protest Всемирното Православие - В Индия са били арестувани и изтезавани от полицията повече от десет християни  Полицията в индийския щат Карнатака, разположен в южната част на страната, е арестувала и изтезавала повече от десет християни, които принадлежат към едно местно племе, съобщава американският сайт „Christian Post”.

 

           Както съобщи правозащитната организация „International Christian Concern” (ICC), чието седалище е във Вашингтон, сред арестуваните е имало най-малко четири жени. Те са били обвинени, че принудително са убедили един индус да приеме християнство и полицията безуспешно се е опитвала да го накара да даде за това показания. Благодарение на намесата на главите на местните църкви, обаче, след два дни всички арестуваните са били освободени под гаранция.

 

          „Ние осъждаме полицията в Индия за ареста и изтезанията на християните. Ние призоваваме правителството да спре преследването на християните и да ги защити от атаките на радикалните индусите” - каза регионалният мениджър на ICC в Африка и Южна Азия Джонатан Рачо.

           Според съобщенията на местните християнски общности, радикалните индуси често лъжливо обвиняват християните, че насилственото карат привържениците на индуизма да приемат християнство; индуси, прогонват християните от домовете си и ги нападнат на улицата. Главите на местните християнски църкви потвърждават, че местните християни никога не се карали някой насила да приема тяхната  вяра.

           През 2009 г. в Индия са били установени най-малко 152  случая на нападения срещу християните, а най-силните гонения са били извършвани в щата Карнатака.

          В Индия, живеят около 25 милиона християни, което прави 2,3% от общия брой на населението, докато по-голямата част от населението изповядва индуизъм.

 

Източник: pravoslavie.ru

Превод: Виталий Чeботар