diagrama
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ През януари 2010 г. Бюрото по статистика на САЩ отчете 6.3 милиона американци, които са били без работа за шест или повече месеци, както Еврочикаго вече посочи. Това е най-голямата цифра, откакто правителството е започнало да води отчет (от 1948 година). Броят на дългосрочно незаетите е над два пъти по-голям в сравнение дори с най-лошия период до сега. 
Приблизително 2,7 милиона американци ще загубят държавните помощи по безработица преди края на април, освен ако Конгресът не приеме предложението на администрацията на Обама да се удължи периодът на плащанията.
Под заглавие «Новите бедняци: Милиони се сблъскват с многогодишна безработица" Ню Йорк Таймс, ни представя анализ на невижданата до днес в САЩ дългосрочна безработица.
Милиони американци, останали без работа и изхарчили спестявания си, наближават края на своите обезщетения за безработица. Наричат ги новите сиромаси - хора свикнали с удобствата на живота на средната класа, които сега разчитат на социални помощи за първи път в живота си, но... потенциално за години напред.
Експерти доказват, че икономиката се нуждае от 100,000 нови работни места всеки следващ месец, за да абсорбира новоосвободената работна сила. С повече от 15 милиона души безработни официално, дори и при такова енергично възстановяване, най-вероятно огромен брой американци ще бъдат без работа в продължение на години.
В същото време, финансовата криза се отрази и на отпусканите пари за малкия бизнес, за новооткрити фирми и за иновации, които са основните източници на нови работни места.
Последните икономически показатели сочат положителни тенденции, но гледайки графиката по-горе се питаме, кога състоянието на пазара на труда ще успее да се върне към средностатистическите си нива? Не изтъня ли много пословичната американска средна класа? Какви ще са последствията от това?

/ВН/

Read more: Светът