hram_japonija_nagoja Всемирното Православие - В новия храм „Богоявление Господне” в гр. Нагоя (Япония) се извършват  редовни богослужения  В новия храм „Богоявление Господне” в гр. Нагоя (Япония) се провеждат редовни богослужения. През първата седмица на Великия пост се извършват ежедневни четения на канона на Св. Андрей Критски, от благочинния на гр. Нагоя свещеник Георги Мацусима.

            Началото на редовните богослужение в новата църква от  февруари 2010 г. е било истинско свидетелство на продължаването на мисионерското дело на равноапостолния Николай Японски, чиято памет се отбелязва, 3 / 16 февруари. Също така е необходимо да се отбележи, че храмът в Нагоя е осветен и пръв отбелязва юбилейната година в навечерието на 100-годишнината на православния мисионер († 1912). С решението на Събора, духовенството и миряните на Японската Автоновна Православна Църква през 2010 г. честват 40-годишнината от получаването на автономията си.  

 

           Построеният храм  „Богоявление Господне” в гр. Нагоя (Западнояпонската епархия) е в традиционен руски стил, напомнящ Новгородските катедрали от  XV-XVI век и катедралите на Московския Кремъл. Във високата каменна църква с невероятна акустика са поставени дървени тавани и окачен дървен полилей.

           Храмът в гр. Нагоя, е бил осветен на 11-ти януари  2010 г.  от предстоятеля на Японската православна църква – Токийският и на цяла Япония митрополит Даниел. На церемонията по освещаването присъстваха Сендайския  епископ Серафим, шест свещеника от Западнояпонската епархия, трима свещеници от епархиите на Японската Автономна Православна Църква и двама свещеници на Руската Православна Църква (схиигумена Серафим от Валаамския  манастир и настоятеля на подворието на Московската патриаршия в Токио протойерей Николай Кацюбан). По време на Божествената Литургия, молитви са отправили около 300 вярващи, половината от които са пристигнали от други енории и епархии. Сто и петдесет  души са се причастили със Светите Христови Тайни. След литургията е била приготвена празнична трапеза за енориашите и гостите на енорията.

         Двумилионният град Нагоя  е център на префектура Айти,  известен със своите заводи на концерна „Тойота” - сега е вече е най-растящ икономически град в Япония. Затова  православният храм в  Нагоя  е един от най-важните мисионерски енории в страната.

 

 


Автор: Галина Бесстремянная

Източник: http://www.pravoslavie.ru

Превод от руски:  Виталий Чеботар