strasburg_liturgija Всемирното Православие - В Неделята на Православието в Западна Европа се състоя общоправославно богослужение Тържествено богослужение, в което участваха духовенство и вярващи от всички православни общини на Страсбург се проведе на 21.февруари. 2010 г. в храма Вси светии“ на Руската Православна Църква.

Светата Литургия в Неделята на Православието, в която участваха настоятели от гръцката, румънската, сръбската, грузинската и френскоезичните енории, беше възглавена от представителя на Московския Патриархат към Съвета на Европа игумен Филарет (Булгаков).

 

 

За вярващите, живеещи в Страсбург, съвместните общоправославни богослужения в първата седмица на Великия пост, са вече традиционни. Те имат за цел да укрепят връзките между енориите, да създадат възможност да се опознае техния начин на живот и служение, да се почувства присъствието на увеличаващата се православна община в града.

 

Като приветства събралите се за молитва, игумен Филарет призова всички, всеки на своето място, да свидетелстват за вярата и да защитават християнските ценности в съвременното секуларно общество. Особено внимание, отбеляза представителя на московския патриархат, трябва да се отделя на възпитанието на децата в духа на културните и религиозните традиции, наследени от нашите предци и внимателно пазени от Православната църква. 

 

 

Източник: http://www.pravoslavie.ru