novomachenici%20svetsi Всемирното Православие - В Симферопол се откри изложба, посветена на новомъченици на ХХ в. В края на февруари в изложбената зала на Кримски  дом на художниците в Симферопол, Украйна се откри изложба под название „Скършена съдба”.  Тя е посветена на подвига на новомъченици на Руската Православна Църква, предава Sedmitsa.Ru.

 

Експозицията представя  документи и снимки от архива на Службата за сигурност на Украйна /ССУ/. На изложбата са били представени  материали за живота и подвига на митрополит Семипалатински Арсений (Смолянца), както и свещенномъчениците епископ Симферополски и  Кримски Порфирий (Гулевич), йеромонах Вартоломей (Ратних), дякон Антоний (Коржа), свещениците Иоан Блюмович, Андрей Косовский, както свещеника Елеазар Спиридонов и брат му  Димитрий Спиридонов. Всички те са били жертви на репресиите през 30-те години на ХХ век.

 

 

Изложбата е организирана от протойерей Николай Доненко, автор на поредица от биографиите на мъчениците от Крим и Украйна, а също така и от колектива на издателство „Долна Орианда” и сътрудниците на  архива ССУ. Организаторите очакват изложбата за в бъдеще да се превърне в постоянно действаща.

 

Превод: Виталий Чеботар

Източник: pravoslavie.ru