Външните министри на Европейския съюз ще се срещнат утре в Испания, за да обсъдят създаването на европейска дипломатическа служба, която да защитава по-добрия имидж на ЕС пред света, съобщи Ройтерс.

Службата за външно действие (EAS) е предвидена в Лисабонския договор, който влезе в сила през декември.

 

Целта му е да предостави на 27-те страни-членки в блока същото влияние в сферата на външните отношения, което имат в търговията и финансите. Но дори преди да бъде създадена, EAS предизвиква напрежения и разделения, с появата на различни мнения за това как трябва да бъде изградена и управлявана.

Британската баронеса Катрин Аштън, която е новият върховен представител за външната политика на ЕС и ще оглавява службата, се намира под прицел и заради назначаването на посланик на ЕС във Вашингтон. Шведският външен министър Карл Билд, който писа на Аштън миналия месец, изразявайки притеснението си около това как португалският дипломат Жоао Вале де Алмейда е бил назначен за посланик на ЕС във Вашингтон, й писа отново вчера, предлагайки съвети около EAS. В писмото, под което се е подписал и британският външен министър Дейвид Милибанд, Билд призовава Аштън да използва срещата в Испания, за да провери посоката на развитие на новата служба и да се увери, че целите й ще бъдат свързани с подсилването на глобалната роля на ЕС.

 

АСН

Източник: Стандарт News