sv_aleksandar_nevski Всемирното Православие - Мощите на св. Александър Невски ще бъдат пренесени в Сърбия и Черна ГораПопечителският съвет на програмата „Александър Невски” през месец май 2010 г. ще организира пренасянето на мощите на св. княз Александър Невски от Русия в Сърбия и Черна гора, съобщава Интерфакс-Религия. 

Това решение е било прието в понеделник на първото заседание на Попечителския съвет на програмата, под почетното председателството на Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил.

 

Също така в рамките на годишния план на програмата е планирано през септември 2010 г. пренасянето на мощите на св. княз в Приморския край, Сахалин и Курилските острови.

„Тази програма ние разглеждаме именно като програма за консолидиране на обществото ни. На това са посветени всичките ни усилия” - каза по време на зеседанието съпредседателят на попечителския съвет на „Александър Невски” Владимир Якунин.

 

 

С това се съгласи и участващият в заседанието, министър на правосъдието на Русия Александър Коновалов. Той нарече фигурата и образа на Александър Невски „много благодатен вариант на сплотяване на различни сегменти на руското общество”.

През 2010 г. основните мероприятия на програмата ще бъдат посветени на две дати - 65-та годишнина от Деня на победата и 790-годишнината на св. княз Александър Невски.

Също така през 2010 г. е планирано провеждане на празника на децата и младежта „Александровски дни” за деня, на който се отбелязва паметта на Св. княз. Програмата включва празненства в  Псков и други градове, свързани с живота на светеца, освещаване на  църквата на името на Александър Невски в селището Троицкое, Сахалинска област.

През декември ще се състои церемония по връчването на обществената премия „Св. княз Александър Невски”.

Програмата на центъра на националната слава „Александър Невски” е  насочена към укрепване на духовните основи на руското общество и съществува от 2006 г.. През декември 2009 г. Патриарх Кирил се съгласи да председателства попечителския съвет като почетен Председател.

 

Източник: pravoslavie. ru