Храм

   В периода 29 – 30. 05. 2010 г. в Сеул се състояха тържества, посветени на 110 години от възникването на Православието в Корея, съобщава  отделът за външноцарковни връзки към Руската Православна Църква. Организатор на събитието е била Корейската митрополия към Константинополския Патриархат. По благословението на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил делегацията от РПЦ е била оглавена от архиепископ Владиславски и Приморски Вениамин.

 

На 28. 05. 2010 г. архиепископ Вениамин е бил посрещнат от Корейски митрополит Амвросий. На 29. 05. 2010 г. се е състояла конференция, посветена на православното разбиране за смъртта. Конференцията е организирана от Корейската Митрополия към Константинополския Патриархат.

На същата дата в Николаевския храм в Сеул владика Вениамин е възглавил вечерно богослужение, след което молитви са отправили йерарсите от Константинополския Патриархат архиепископ Фиатирски и Великобританският архиепископ Григорий, митроплит Писидийски Сотирий и Корейски митрополит Амвросий, клирици от Корейската митрополия и др.

hram_sv_nikolaj_seul_prav_ru_2 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА ПО ПОВОД 110 – тата  ГОДИШНИНА НА ПРАВОСЛАВИЕТО В КОРЕЯ СЕ ПРОВЕДОХА В СЕУЛНа 30. 05. 2010 г. в Неделята на вси светии в Николаевския храм архипастирите са отслужили Света Божествена литургия.  След литургията митрополит Амвросий в слово е отбелязал важността на празнуваното събитие – отслужената  за пръв път на корейска земя Света Божествена литургия през 1900 г. от архимандрит Хрисантом (Щетковски).  Митрополит Амвросий е отбелязал големият принос на руските мисионери за разпространението на православна вяра на Корейския полуостров; тяхното дело е било по-късно продължено от свещенослужителите от Гърция, Америка, Япония и Нова Зенландия.   

 След богослужението е бил организиран концерт, осъществен от епархиите на Корейската митрополия.  

 

Източник информация и текст: pravoslavie. ru