Автор: Асоциация на българите в Украйна
Източник: Агенция за българите в чужбина 
 
 

На 12 юни т.г. в Одеса се събраха над 160 делегати на конференция на Асоциацията на българите в Украйна, обединяваща хиляди българи, над 100 асоциирани български дружества и организации в цяла Украйна, на която се разглеждат актуални за диаспората културно-просветни и и социални въпроси. Участниците в конференцията са представители от Одеска, Запорожка, Николаевска, Кировоградска, Киевска и други области, Автономна Република Крим.

В рамките на конференцията стартира официалният сайт на най-голямата неправителствена българска организация, каквато е Асоциацията на българите в Украйна. 

Сайтът съдържа разнообразна информация за историята и живота на българите в Украйна, за Асоциацията, която през своя 15-годишен период води целенасочена дейност по консолидиране на българската диаспора, възраждане и развитие на майчиния език, приобщаване на младото поколение към културните и исторически ценности на българския народ.

 

Актуалните новини на сайта предоставят българският седмичник в Украйна - в-к «Украйна: българско обозрение» и българското телепредаване «Българите», излъчващо се в Одеса.

 

Сайтът www.abuodes.org.ua е открит със съдействието на президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.