45173.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ КИРИЛ: ХРИСТИЯНСТВОТО ЩЕ ПОМОГНЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК ДА ПРЕВЪЗМОГНЕ СТРАХА ОТ СМЪРТТА

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил напомни на хората, че само чрез опита на Църквата е възможно смъртта да се възприеме със спокойно, мирно състояние на духа. 

Ние виждаме огромно количество смъртни случаи всеки ден – по телевизията, в много филми, където смъртта, така или иначе, непременно присъства. Но нима ние съпреживяваме тази смърт? Смъртта е само част от интригата, и преди всичко с нея, дори с насилствената смърт, е свързана победата на главния герой” – каза патриарх Кирил в проповедта си на празника Успение на Пресвета Богородица в Кремълския Успенски събор.

Всички опити въпросът за смъртта да се изнесе извън рамките на светогледа на съвременния човек не могат никога да се увенчаят с успех, защото всеки ден, всеки час, всяка минута приближават всеки от нас към смъртта” – добави той. 

Нима ще положи живота си за другия този, който е привързан към съвременния потребителски живот, за когото главната ценност е тук и само тук? Е, защо му е да рискува, защо му е да си отдава живота за другия, защо му е да жертва най-скъпото си?! В рамките на безбожния светоглед не е възможно да се оправдае нито героизмът, нито подвигът, нито саможертвата” – подчерта патриархът.  

Предстоятелят на Руската църква каза също, че чрез опита на Църквата се открива истината за това, че християнският начин на живот означава възприемане на смъртта със спокойно, мирно състояние на духа – като естествен завършек на земния дял на човешкия живот, съобщи Синодалният информационен отдел.

Такъв възглед за живота и смъртта означава велика сила на човешката личност, пред която няма прегради, която не се бои от нищо. Именно върху такова отношение към живота и смъртта се основава истинският подвиг, доблестта, способността да положиш живота си за другия”.

Ето защо проповедта за най-големите духовни ценности, които се откриват на човека чрез Божественото слово, е главното, от което зависи бъдещото на човешкия род” – заключи патриарх Кирил. 

 

 Пълната проповед на Светейшия патриарх Кирил на празника Успение на Пресвета Богородица в Успенския Кремълски събор четете в сайта Патриархия.ру