46420.p.jpg?0 Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОПЪТ НА КИПЪР ХРИЗОСТОМ II ПРИЗОВАВА ГРУЗИНСКИЯ ПАТРИАРХ ЗА ПОДРЕПАПри официалната си визита в Грузия предстоятелят на Кипърската православна църква Архиепископ Хризостом II, призова Каталикоса-Патриарх Илия II да подкрепи под всякаква форма кипърците, включително като използва влиянието си на международната арена, съобщава Famagusta Gazette.

По думите на Архиепископа, днес повече от 500 православни храмове и манастири, намиращи се на окупираните от турците територии, са в плачевно състояние.

„Някои от тези църкви и манастири бяха разрушени, други бяха превърнати в джамии, трети в нощни клубове, военни лагери и дори конюшни. Наши свети икони и църковна утвар бяха продадени в Европа и Америка”, - отбеляза той. Кипърската Църква неведнъж настояваше незаконният турски режим да вземе решение, позволяващо възстановяването на тези църкви и манастири, каза Архиепископът, но до този момент не е получила никакъв отговор. Той също напомни, че през 1974 г. Турция незаконно е нахлула в Кипър, заемайки 37 % от територията му и стремейки се да завладее останалата част, провежда тактика на „етническа чистка”, като прогонва православните от родните им земи и привлича мюсюлмани преселници от Анадола, променяйки по такъв начин демографската карта на цял Кипър.