51610.p.jpg?0 Всемирното Православие - МИРЯНИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВАТ РАВНОДУШНИ КЪМ КЛЕВЕТИТЕ ПО АДРЕС НА ЦЪРКВАТА, СМЯТА ПАТРИАРХ КИРИЛМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил призова миряните да помогнат на духовенството в борбата с кощунството, клеветата и злобата по адрес на Църквата.

„Днес живеем във време, когато свидетелството за Христа е особено търсено от хората. Мнозина разбират в каква задънена улица се намира цялото човечество, целият човешки род и жадуват да чуят това свидетелство, донесено в света от нашия Господ и Спасител”, - каза Патриарх Кирил на среща с участниците в курсовете за повишаване на квалификацията на новоизбрани архиереи.

„Но винаги е имало, има и ще има хора, които не само не приемат това свидетелство, но и стоварват гнева и злобата си срещу тези, които проповядват Христос”, - добави той.

Предстоятелят на Руската православна църква отбеляза, че Църквата се бори Божият мир да възтържествува в човешкия род, но прави това не с оръжие в ръце, а с помощта на словото Божие.

„Словото на Църквата никога, нито в една епоха, няма да стане лесно за възприемане от хората. Тъй като, за да приеме тази Божия истина, за да приеме това най-велико небесно откровение, е необходимо в голяма степен човек да се отрече от самия семе си, трябва да промени начина си на живот, начина на мислене, според Божиите заповеди, а това е много трудно”, - каза Патриархът.

По думите на Патриарх Кирил, словото Божие прилича на съкрушителен меч, призив към човешкия ум и съвест и затова неспособните да приемат това слово, често хулят онези, които го провъзгласяват.

„Нерядко, сблъсквайки се с човешката злоба, с неистината, с кощунството, ние дълбоко преживяваме това, преживяваме го включително лично. Но за Божиите архиереи това е утешение, защото словото Господне свидетелства, че битката между светлината и тъмнината, между Бога и дявола, между истината и лъжата никога няма да завърши, докато не дойдат новото небе и новата земя”, - напомни патриархът евангелските редове.

„На тази борба са причастни не само архиереите и свещенослужителите, но и целият Божий народ. И може би главният извод, който сега трябва да се направи, е че, всички ние, и свещенослужители, и миряни, сме причастни на това, към което Господ е призвал всички нас”, - заключи Предстоятелят.

Москва, 21 декeмври 2011 г.