50588.p.jpg?0 Всемирното Православие - СВЕТЕЙШИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ: ДОНАСЯНЕТО НА ПОЯСА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПОКАЗА ГОРЕЩАТА, ИСКРЕНА ВЯРА НА МИЛИОНИ ХОРА На 27 ноември 2011 г., след края на Божествената литургия в Зачатиевския манастир, Светейшият Патриарх Кирил приветства архимандрит Ефрем и монасите от Ватопедската обител, които донесоха в Русия великата светиня на православния свят – Пояса на Пресвета Богородица.

„Целувайки този Пояс, ние горещо се молим Господ да ни дарува душевни и телесни сили. Молим се също Поясът, който за първи път се изнася от обителта, за да бъде донесен в Русия в съдбоносен за нейната история момент, да привлече Покрова на Пречистата Небесна Царица над цялата Света Рус”, - каза Предстоятелят на Руската църква.

Това, което се случи във връзка с посещението на тази светиня в нашата земя, показа на народа ни силата на Божествената благодат, тъй като нашият народ в значителна степен все още пребивава в безверие и се намира далече от Църквата, въпреки че формално е кръстен. И когато милиони хора се докосват до тази светиня, устоявайки денонощно на мраза и под дъжда, с всичко това се проявява силата на Светата Рус, която мнозина вече смятаха за погинала, безвъзвратно изгубена”, - подчерта Светейшият Владика.

„Твърде тежките изпитания на XX века лишиха мнозина от нас от това, което беше силата и славата на нашия народ. Отслабна духът, деградираха много страни на обществения ни живот, започна не тъй ярко да се проявява талантът на руския човек, и мнозина помислиха, че няма как да се излезе от това вцепенение, породено от страшните трагедии на XX век. Донасянето на Пояса на Пресвета Богородица обаче изведнъж даде възможност да се види може би най-силното и великото, запазено в живота на народа – тази силна, гореща, искрена вяра на хората. И докато е жива тази вяра, портите адови няма да ни надделеят”, - е убеден Светейшият Патриарх Кирил.

„Възродената душа, изпълнена с Божествена сила, е способна да извърши всякакъв подвиг. За нас беше жизнено важно да видим това, което видяхме, - заяви Предстоятелят. – Благодарим на Бога за всички тези хора, чиято вяра и търпение се увенчаха с великото чудо на съприкосновение със светинята. Вярваме, че по искрените и сърдечни молитви, по вярата на тези, които се докоснаха до светия образ, Небесната Царица ще ни даде всичко, за което се молим. Най-вече молим чрез това съприкосновение на руската земя до Пресвета Богородица още повече да се укрепи православната вяра, за да стане тя главна мотивация за значителните ни постъпки в личния, семейния, обществения живот. Да помолим Пресвета Богородица да наклони милостта Си към цялото наше историческо Отечество и да дарува на всички потребното за спасение и вечен живот”.

Прес-служба на Московския и на цяла Русия Патриарх

28 ноември 2011 г.