49247.p Всемирното Православие - ПРЕДСТАВЕНА БЕШЕ ПРОГРАМА В ПОДКРЕПА НА МАЙЧИНСТВОТО И ДЕТСТВОТО Благотворителният фонд „Свети Василий Велики” представи програмата „Живей, дете”, призоваващ жените да запазят живота на нероденото си дете. В центъра за естетическо възпитание на деца и юноши „Мусейон” към Държавния музей за изобразително изкуство (ГМИИ) „А.С. Пушкин” се състоя премиерата на създания чрез фонда филм „Живей, дете” с участието на звезди от киното, телевизията, спорта и шоу-бизнеса.

Героините на филма споделят сложните си истории, страхове и радостни очаквания, свързани с раждането и възпитанието на детето.

„Настъпването на бременността – това, разбира се, е безумно щастие. Но се появяват и някои страхове: дали бебето ще бъде здраво, ще ти стигнат ли силите да се справиш с всички сложности, свързани с раждането на детето”, - споделя преживяванията си водещата новините по телевизионния канал НТВ Елена Виник.

„Най-вече се страхувах да не изгубя работа. Тогава работех в прайм-тайма на Първи канал. Цял живот се бях стремила към това. Но с мъжа ми взехме решение, че ще родим детето”, - разказва режисьорът Наталия Метлина.

За да бъдат показани сериите филми с положително въздействие, фондът „Св. Василий Велики” ще постави телевизионни монитори във всички женски консултации в Русия. От 1 август 2011 г. в медицинските учреждения във Вологодска области бяха включени 36 монитори и 44 - в Рязанска област. В момента се монтират 28 телевизионни монитори в Амурска област, 79 – в Красноярския край и 57 – в Новосибирска област.

От 2003 г. Благотворителният фонд „Св. Василий Велики” финансира кризисната служба по въпросите на непланираната бременност и телефона на доверието 8 800 100 44 55 Бъдещите майки могат също така да получат консултация на номер (495) 665-0005 (и двата телефона са в Русия – б.пр.) и на електронната поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Откакто съществува службата 700 жени са запазили бременността си.

„Програмата „Живей, дете” получи сериозна подкрепа от Министерство на здравеопазването на Руската федерация и кметствата по места. За нас това е знак: проблемът е достигнал такива размери, че за решаването му се обединяват всички власти, благотворителните организации и бизнесът. Във всичко това ни помага вярата и религията”, - каза Константин Малофеев, председател на Наздорния съвет на Благотворителния фонд „Св. Василий Велики”.

Програмата се реализира в тясно сътрудничество с Министерство на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация.