49388.p Всемирното Православие - ХРИСТИЯНИТЕ СТАНАХА НАЙ-ПРЕСЛЕДВАНАТА РЕЛИГИОЗНА ОБЩНОСТ В СВЕТА Московският и на цяла Русия патриарх Кирил обяви, че нарастващата християнофобия е превърнала християнството в най-гонената религия по света.

„Руската православна църква с голяма загриженост следи нарастването на проявите на ненавист по отношение на християните по света. По сведение на редица независими източници християните са станали най-преследваната религиозна общност в света”, - каза патриарх Кирил на срещата с група слушатели на Висшите дипломатически курсове към Дипломатическата академия на Министерство на външните работи на Руската федерация.

По неговите думи, дискриминацията на християнското малцинство от нехристиянското мнозинство е придобила най-остри форми в районите на Близкия Изток и Северна Африка, случаи на преследвания на християни се отбелязват също в Пакистан, Ирак и Нигерия, съобщава Синодалният информационен отдел.

Предстоятелят на Руската православна църква подчерта, че положението на християните по света няма да остане страни от вниманието на ръководството на Руската православна църква и напомни, че през май 2011 г. Св. Синод излезе със заявление във връзка с погромите и изгарянето на храмове на Коптската църква в Египет.

„Борбата за подобряване положението на християните по света е една от приоритетните задачи на международната дейност на Руската православна църква, в която наши естествени партньори са другите Православни църкви, на първо място – намиращите се в Близкия Изток”, - заключи патриархът.