5 Всемирното Православие - КАК БЕШЕ ПОСТРОЕН ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРАМ „СВ. ВМЦА ЕКАТЕРИНА” В РИМ

На 5 февруари, неделя, в Руския културно-информационен център в София  звездата на световния балет и народен артист на Руската федерация Андрис Лиепа, член на попечителския съвет на храм „Св. вмца Екатерина” в Рим, разказа как е бил построен този първи руски събор във Вечния град. Голям интерес предизвика показаният след това филм „Руският дом на бреговете на Тибър”.

Игумен Филип (Василцев) и Андрис Лиепа

по време на творческата среща в София

Събитието организираха Подворието на Московския и цяла Русия патриарх в София, Руският културно-информационен център и Просветителско дружество „Лъч”.

Андрис Марисович Лиепа  е роден през 1962 г. в руско-латвийско артистично семейство. Баща му Марис Лиепа е един от легендарните танцьори на Болшой театър, майка му Маргарита Жигунова е актриса. От лятото на 2010 г. Андрис Лиела е член на Патриаршеския съвет по култура на Руската православна църква.

А. М. Лиепа разказа, че е бил кръстен в лутеранство, като баща си. Независимо от това обаче бащата Марис Лиепа бил голям любител на православните икони и домът им бил пълен с тях. Андрис определя като съдбоносно посещението си през 1990-1991 г. на венецианското гробище на остров Сан Микеле, където са погребани трима велики руски интелектуалци: Игор Стравински, Сергей Дягилев и Йосиф Бродски. За първи път чува, че чрез тайнството Миропомазване може да стане православен и нещо в него просветва. Когато е на 33, приема православие. „Духовният ми живот е свързан с Църквата” – признава той. – Получил духовно просветление на гроба на св. Ксения Петербургска. До 33 г. мислел, че всичко, което прави, го прави сам – сега казва, че това може да изиграе лоша шега на човека. Танцува във Вашингтон, на спектакъла на балета „Жизел” пада, къса колянна връзка и дълго време не може да се качи на сцената. Днес е убеден, че в професията си човек трябва да бъде старателен, но не до степен да си отдаде душата, която трябва да бъде посветена на Бога.

Идеята за строителство на руски православен храм в Рим датира от края на XIX век и принадлежи на архимандрит Климент (Верниковски), който бил настоятел на църквата „Св. Николай” към Руското посолство. Целта била в града на първовърховните апостоли да се издигне православен храм, „отговарящ на достойнството на Православието и величието на Отечеството”.  Храмът трябвало да носи името на св. ап. Петър и Павел.

През 1898 г. вече започнало събирането на средства: 10 000 рубли внесъл император  Николай II, пари дарили руски князе, московски фабриканти и сибирски златари. През есента на 1913 г. започнали да се стичат и народни пожертвования. През 1915 г. от името на Руското посолство бил закупен участъкът на брега на река Тибър, близо до моста „Св. Маргарита”. И днес в бившата посолска църква „Св. Николай” в Рим се пази книга, в която са записани даренията отпреди Революцията.

Идва обаче 1917 г., болшевиките вместо да строят, започват да взривяват църкви и така изпълнението на проекта спира.

До началото на 90-те години на XX в., когато идеята да се построи величествен руски православен храм в Рим отново възкръсва, този път с благословението на Московския и на цяла Русия Патриарх Алексий II (1929-2008 г.). През  2001 г. е осветен основният камък на мястото, където щял да се извиси храм на името на великомъченица Екатерина – светицата, еднакво почитана и от православни, и от католици.

Три поколения руски емигранти чакат да бъде построен този храм. Тогавашният Смоленски и Калининградски митрополит (сегашният руски Патриарх Кирил) отхвърля всички варианти, които представителите на Ватикана предлагат, и настоява за строежа на истински руски храм (Гръцката църква в Рим и досега използва преотстъпен католически храм за службите си).

Налага се дори промяна на градския план. Архитектът Андрей Оболенски е вече готов със своя проект, когато става ясно, че от Ватикана не са съгласни руският храм да се извисява над катедралата  „Св. Петър”. И тъй като проектът е перфектен, вместо него преправят...хълма, върху който ще се строи. Скъсяват го значително, почти го сриват, но църквата пак не може да бъде започната. Липсват средства, които се набират изключително от частни дарители. „Велика е силата на молитвата – спомня си Андрис Лиепа, който заедно с жена си Екатерина правят всичко по силите си, за да помогнат. – Често стояхме и се молехме на мястото на осветения камък с кръст, а о. Филип четеше акатиста на св. Екатерина”. По това време игумен Филип (Василцев), понастоящем настоятел на Подворието на Московския и цяла Русия патриарх в София, е клирик на енорията при храм „Св. Екатерина” в Рим.

Строителството започва от лятото на 2003 г. По чудесен начин започват да пристигат хора и да помагат. ”Господ не иска от нас непосилни жертви, а кой колкото може”- разбира тогава А.М. Лиепа.

Един ден идва една бедна жена и дарява за храма...обиците си. В този момент о. Филип е вече сигурен, че нещата ще потръгнат: Бог не може да не послуша тази бедна вдовица, пожертвала всичко, което има. Така и става. След нея идват вече големите дарители и за половин година величественият храм е завършен. „Това не е просто храм, а композиция – обяснява във филма архитектът А. Оболенски. – Нашият храм украси Вечния град.”

Андрис Лиепа и жена му създават фонда „Св. Екатерина”. За големия балетист, режисьор и продуцент нищо не е случайно – в Рим е работил някога баща му, затова приема попечителската си дейност като продължение на семейната традиция.

В руския храм „Св. вмца Екатерина” в Рим се служи всеки ден. На св. Литургия идват да се изповядат и причастят не само руснаци, а и християни от Молдова, Украйна и др. Идват и италианци, които с тънкия си усет за красивото остават удивени от красотата на православното богослужение.

Следващата цел е вече ясна. Заедно с предстоятеля на храма игумен Филип (Василцев) Андрис Лиепа е между членовете на Инициативния комитет по реставрацията на Руската църква в българската столица. „За първи път бях в София през 1985 г. – сподели на срещата артистът. – Руски храмове на името на св. Николай има в Токио, Ню Йорк, Дрезден, Рим и тук, в София. През 2014 г. храмът на бул. „Цар Освободител” трябва да стои в цялото си благолепие, независимо от малките ни лепти (артистът използва играта на думи „лиепти” от фамилията му Лиепа- б.а.)”.

Световноизвестният балетист от години работи за възстановяване на спектаклите „Руски сезони” на легендарния Сергей Дягилев (1872-1929 г.) – прочут руски балетен импресарио от началото на XX в. Вече е поставил 11 от тях, с които всяка година прави тур в 10 града в Русия, играе в Париж, Рим, Ню Йорк. С три балетни шедьовъра от „Руски сезони”: „Петрушка”, „Шехерезада” и „Жар-птица”,  Андрис Лиепа замисля в скоро време да направи благотворителни спектакли в Софийската опера за набиране на средства за реставрация и обновление на храм „Св. Николай” при Руското подворие в София.

 

Загрузить увеличенное изображение. 800 x 567 px. Размер файла 649604 b. Храм великомученицы Екатерины в Риме. Фото: Патриархия.Ru

Руският храм „Св. вмца Екатерина” в Рим

 

2.JPG - 53.36 Kb


1.JPG - 52.69 Kb

 

3.JPG - 55.07 Kb

 

4.JPG - 52.41 Kb