Hram-Portugalia Всемирното Православие - СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ПОРТУГАЛИЯ ВЕЧЕ ИМАТ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМПървият постоянно действащ български православен храм в Португалия бе осветен вчера (3 юни). Литургията и церемонията в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници – Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната. Гост на освещаването бе и министър-председателят Бойко Борисов.

Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хил. евро. Премиерът и министърът на културата Вежди Рашидов дариха храма с икони и църковна утвар.

"Специално благодаря на кмета Карлос Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали – ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват", каза Борисов.

След литургията повече от час министър-председателят разговаря със сънародниците ни в Португалия. Посещението му в иберийската държава продължава и днес със срещи с президента Анибал Кавако Силва и с премиера Педро Пасош Коельо. Българският правителствен ръководител ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жузе да Круж Поликарпо, който имаше решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.(c) Aspekti.info | Източник: http://www.aspekti.info/bg/news/i/177