57924.p Всемирното Православие - СВЕТЕЙШИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ: „НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ЗА ВЕЛИКАТА ПОБЕДА”На 6 май 2012 г. в съборната зала при храма „Христос Спасител” в Москва се състоя концертът „Да се поклоним на великите тези години”, посветен на 67-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война, на която присъстваха участници в парадите на „Червения площад” от 1941-та и 1945 година.

 

Герои на Съветския съюз и на социалистическия труд, кавалери на ордените „Слава” и „Трудова слава”, ветерани от войната и тила. На празничния концерт присъстваше Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. Предстоятелят на Руската православна църква се обърна към ветераните и гостите на концерта с приветствено слово и поздрави присъстващите с Деня на Победата.

„Всяка година, - отбеляза Светейшият Патриарх, – когато се приближаваме към деня 9 май, ние преживяваме някакво особено чувство. Може би, защото хората разглеждат съответните литературни текстове, свързани с героизма на нашия народ във Великата Отечествена война. Може би, защото телевизията отделя на тази тема по-голямо внимание: в тези дни се излъчват военни филми, в това число стари, с които са свързани детството или младостта на мнозина от нас. Така се създава съвършено специфична атмосфера около онова, което се явява общо за целия народ.

Борбата с фашизма, борбата с чуждоземната сила, която отне огромен брой човешки животи, която нанесе най-тежката рана върху тялото на Отечеството ни, днес неслучайно така ясно се пази в паметта на хората, защото тази борба стана обща ценност. На някого може да му се стори странно: е, как така – война, а пък изведнъж ценност? Всичко зависи от това, в името на какво човек взима оръжие в ръце, какво защитава. Напада ли той слабия, беззащитния или дори силния, стремейки се в резултат на военните действия да завоюва превъзходство, да наложи на другите своята воля, да подрони нечий суверенитет, да използват някого икономически, идеологически, — или човек вдига оръжие, за да защити своя народ, своите светини, историята си, собствената си национална идентичност?”

57926.p.jpg?0 Всемирното Православие - СВЕТЕЙШИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ: „НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ЗА ВЕЛИКАТА ПОБЕДА”Мие излязохме победители, ние спасихме Отечеството си, спасихме света. Паметта за Великата Победа има много голямо значение, и то не само емоционално. Когато напират сълзи и в гърлото се надига камък, това е вече полезно за съвременния прагматичен човек – по този начин той чува гласа на своята съвест, гласа на сърцето си.

Но споменът за Победата е важен и по друга причина. Победата ни дава пример как може народът да се обединява около общи цели и общи ценности и да се направи това, което изглежда невъзможно.

Никога не трябва да забравяме за Великата Победа, защото самият спомен за тази Победа прави нас, хората, които може би сме духовно по-слаби от тези, които са се сражавали тогава на бойните полета - не по-малко способни за обединение, за солидарност, за взаимодействие по запазването, защитата на нашето Отечество, за отстояването на всичко това, което за нас е свято и нерушимо. Това е мирният живот на нашия народ, нашата вяра, нашите светини, паметта за нашите родители - най-великата духовна културна традиция, която е формирала нашия народ”.

Обръщайки се особено сърдечно към ветераните, Светейшият Патриарх Кирил подчерта: „Докато вие, драги ветерани, сте живи, вие се явявате живите носители на тази историческа памет. Взирайки се във вас, всеки човек – и млад, и в средната възраст, и дори възрастният, на когото не се е удало да воюва, - в дълбочината на душата си задава въпроса: дали аз бих могъл да направя това, което е направил той? Дори самата постановка на този въпрос извисява душата, насочва ума да размисля за най-главното. Радвам се, че вече стана традиция да се събираме по повод Деня на Победата в Храма на Христа Спасителя, в тази съборна зала.”

(Със съкращения)

Москва, 7 май 2012 г.