Ч89974.p.jpg?0 Всемирното Православие - ОТ 1 ДО 20 ДЕКЕМВРИ МОЩИ НА СВЕТИ НИКОЛАЙ ЩЕ БЪДАТ ОСТАВЯНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В ТАЙЛАНД удотворната икона на св. Николай от храма в Патая

Ковчежето с частичка от мощите на св. Николай, архиепископ Мирликийски, ще бъда донесени в Тайланд на 1 декември, съобщава ИТАР-ТАСС. По този случай във всички православни храмове на Кралството ще бъдат отслужени молебени.

„Пристигането на мощите на св. Николай в Тайланд е наша отдавнашна и заветна мечта, разказва представителят на РПЦ в Тайланд архим. Олег Черепахин. — Светецът е покровител на пътешестващите — всички нас, православните вярващи в Кралството. Първият храм на територията на страната беше осветен в негова чест”.

Пред телеграфната агенция духовникът разказва, че от 14 години насам, откакто е образувана православната община в Тайланд, св. Николай е извършил много чудеса, особено чрез чудотворната си икона в храма си в Патая, лекуваща от тежки заболявания.

„Когато срещахме трудности при строителството на храмове в Тайланд, ние също се обръщахме с молитва към св. Николай и тя винаги намираше отклик, винаги по чудесни пътища се намираха средства и хора, които да помогнат”, свидетелства свещеникът.

В Русия ковчежето с мощите на св. Николай е постоянно на път по всички епархии на голямата страна, с помощта на създадения в Москва Фонд те стигат чак до Приамурието, Алтай и дори до Северния ледовит океан.

На От 2 до 5 декември светите мощи ще бъдат в храма „Всички светии” в Патая, след това, по три-четири дни светинята ще пътува до всички православни храмове в Тайланд: на островите Пукет и Самоа, в манастира „Св. Успение Богородично”, провинция Ратчабури; в храм „Св. Николай” в Банкок, в църквата „Възнесение Господне” на о. Самоа, а на 20 декември ще се върнат отново в Банкок за освещаването на новия православен храм в чест на св. Николай.

43207.p.jpg?0 Всемирното Православие - ОТ 1 ДО 20 ДЕКЕМВРИ МОЩИ НА СВЕТИ НИКОЛАЙ ЩЕ БЪДАТ ОСТАВЯНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В ТАЙЛАНД Манастирът „Св. Успение Богородично” в провинция Ратчабури