99490.p.jpg?0 Всемирното Православие - В НИШ ЗАПОЧНА ЧЕСТВАНЕТО НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИШНИНА ОТ МИЛАНСКИЯ ЕДИКТ (313-2013 Г.) С официална церемония на 17 януари в Народния театър в Ниш (Сърбия) бяха открити тържествата по случай юбилейната годишнина от издаването на Миланския едикт (313-2013 г.), — съобщава ИТАР-ТАСС.

В нея участваха сръбският президент Томислав Николич, Сръбският Патриарх Ириней, многобройни представители на дипломатическия корпус и свещенослужители. Събитието беше отразено от над 70 сръбски и чуждестранни медии.

Водещите откриха тържествената вечер с прочитането на текст от Миланския едикт. След това Патриарх Ириней каза, че благодарение на император Константин и неговите последователи Сърбия е станала неотделима част от Европа и нейните ценности - християнството, свободата и високата култура.

99488.p.jpg?0 Всемирното Православие - В НИШ ЗАПОЧНА ЧЕСТВАНЕТО НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИШНИНА ОТ МИЛАНСКИЯ ЕДИКТ (313-2013 Г.) «Юбилейната година ще помогне на всички отново да чуят думите на Миланския едикт и да се замислят над съдържанието им в съвременния свят. За съжаление, днес, 1700 години по-късно, гоненията и страданията са обхванали целия свят, има ги и в нашия регион, особено в Косово и Метохия», — се обърна към присъстващите Патриархът. «Благодарение на св. Константин християните станаха свободни хора с равни права, със своя собственост и право да избират свободно професията си», — напомни той.

По време на тържеството беше споменато, че „руснаците, сърбите, както и другите православни народи са наследили най-главното от Византия – православната християнска вяра, откъдето и водят началото си корените на православните народи - сърби, българи, гърци и руснаци”.

Президентът на Сърбия Томислав Николич каза в речта си, че страната му и днес живее по принципите на Миланския едикт. «На нашите граждани от конституцията и закона е гарантирана свободата на вероизповеданията, или, казано с думите на св. цар Константин, — вярата без безпокойство».

Тържествената церемония завърши с концерт на хора на Московския Сретенски манастир.

Миланският едикт, подписан през 313 г. от императорите Константин и Ликиний, лишил езичеството от статута на официална религия. 67 години след подписването на документа император Теодосий I обявил християнството за държавна религия. Ниш е родният град на император Константин.

Сн. Spc.rs