251-213x160 Всемирното Православие - EРМИТАЖЪТ ЩЕ ПРЕДАДЕ НА ЦЪРКВАТА ОКОЛО 50 ЧАСТИЦИ МОЩИ НА СВЕТИИ По информация на Интерфакс-Религия, директорът на Ермитажа Михаил Пиотровский е съобщил, че музеят е описал съхраняваните в него близо 50 частици от мощи на светии с цел те да бъдат предадени на Руската православна църква.

Това е можело да бъде вече факт, но е станало ясно, че заедно със светите мощи трябва да бъдат предадени и мощехранителниците, в които те се съхраняват, и които представляват художествена ценност за музея.

Попитан за позицията му по въпроса за връщането на Църквата на музейните ценности, наместникът на Александро-Невската лавра Виборгският епископ Назарий отговорил, че отнетото някога от Църквата трябва да се върне. Според владиката, от църковното имущество в музеите е необходимо да се върнат преди всичко чудотворните икони и светите мощи, „още повече, че музеите често съхраняват чудотворни икони, които по своята художествена ценност не са толкова значими за тях. А мощите лежат някъде там в шкафовете”.

„Аз освен това бих поставил въпроса на Църквата да бъдат върнати и евхаристийните съсъди, защото в тях се е извършвало Тайнството на св. Евхаристия (Причастие). Има и въпроси за правилното съхраняване на светините”, - казал епископът.