98637.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРИ РАЗКОПКИ В ДРЕВНИЯ ГРАД МИР, ОБЛАСТ ЛИКИЯ Е ОТКРИТ ОЩЕ ЕДИН ВИЗАНТИЙСКИ ХРАМПозовавайки се на френския православен сайт „Оrthodoxie”, Седмица.ru съобщава, че на средиземноморското крайбрежие на Мала Азия са открити руини от византийски параклис, разрушен преди около 700 години.

Разкопките в някогашния град Мир, област Ликия (днес гр. Демре) започнали през 2009 г. Под 5,5-метров слой археолозите открили останки от древен храм, датиран от византийската епоха. Освен частично запазената църква „Св. Николай Чудотворец”, това е единственият паметник от този период, намерен тук.

Според археолозите с ръководител Невзат Чевик от университета в Aкдениз, църквата е изключително добре запазена, което ги обнадеждава да търсят и други постройки от древния град.

На това мнение е и специалистът по византийска археология Марк Джаксън от университета в Нюкасъл. Той смята, че е възможно дебелият наносен слой, резултат от свличане на земни маси или наводнение, да е консервирал надеждно старинните строежи, затова може да се очакват интересни находки по време на разкопките.